Депутатите прекъсват ваканцията си заради спешни промени в Наказателния кодекс

0
Депутатите прекъсват ваканцията си заради спешни промени в Наказателния кодекс
Депутатите прекъсват ваканцията си заради спешни промени в Наказателния кодекс Снимка: БГНЕС

По-голяма защита от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес от ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Скандалният случай на насилие от Стара Загора ще прекъсне стартиралата в началото на тази седмица ваканция на Народното събрание.

Депутатите ще заседават извънредно на 7 август, за да приемат спешно промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, съобщиха от пресцентъра на парламента. Правната комисия ще заседава още този четвъртък (3 август), допълниха от пресцентъра на ДСБ.

Новите текстове са внесени от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Зад текстовете са застанали Бойко Борисов, Кирил Петков и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Промените предвиждат за домашно насилие вече да се счита такова не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка.

Със законопроекта за промени в закона срещу домашното насилие се дава и правна дефиниция на интимна връзка:

"Доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения".

С промените в Наказателния кодекс се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда.

В момента наказанието за средна телесна повреда е до 6 години лишаване от свобода, а законопроекта то да стане до 8 години.

С измененията отпада и съществуващата в момента възможност да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда. Така наказанието е до 2 години затвор. Това обаче не означава, че ще започнат масово да се издават ефективно присъди. Законодателството позволява условното наказание и налагането на глоба. Обикновено те се прилагат при първо провинение, когато става дума за леко наказуеми престъпления.

Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв.

"Водени от дълга си пред обществото предлагаме промени, които да дадат адекватен отговор на зачестилите напоследък зверства", заявяват в мотивите си за промяна на НК ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    123
    "Зад текстовете са застанали Бойко Борисов, Кирил Петков и депутата от ДПС Делян Пеевски." Колко са мили. "Водени от дълга си пред обществото предлагаме промени...." ПРОМЕНИ ДС СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ НАПРАВЕТЕ. Не ни мажете очите с вашите постановки за дълг.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари