Депутат предложи НАТО за Нобелова награда за мир

0
Парижкият „Фигаро“ се отнесе иронично към патоса на норвежеца
Парижкият „Фигаро“ се отнесе иронично към патоса на норвежеца Снимка: AP

Най-големият военен съюз в историята бе предложен за Нобелова награда за мир през 2020 г. от норвежкия депутат Ерленд Виборг.

Народният избраник от популистката десница, която е част от управляващата коалиция в Норвегия, смята, че НАТО заслужава най-престижната световна награда по случай своя 70-годишен юбилей, защото мирът е оцелял през цялото това време благодарение на нея, пише вестник СЕГА.

Парижкият „Фигаро“ се отнесе иронично към патоса на норвежеца, като посочи, че ден преди неговата инициатива юбилеят на НАТО е предизвикал пререкания между някои от лидерите на 29-те държави членки. Вестникът даде за пример острите реплики между САЩ, Франция и Турция, както и подигравателното отношение към президента Доналд Тръмп на канадския премиер Джъстин Трюдо, заради което Тръмп си тръгна сърдит от Лондон, като отмени преди това пресконференцията си.

На страницата си във Фейсбук Ерленд Виборг обяснява какво го е мотивирало: „Чрез своето съществуване НАТО гарантира нашия мир 70 години. Благодарение на НАТО избегнахме превръщането на Студената война в пряк военен сблъсък. Но понякога се налага да даваме принос за военни операции с цел да постигнем мир.

Нобеловият комитет приема предложения до 31 януари. Инициатори могат да бъдат депутати, министри, бивши лауреати, някои професори, настоящи и предишни членове на самия Нобелов комитет. Предложенията обикновено са анонимни, но не е забранено и някой да заяви подкрепата си публично. Така през октомври друга норвежка депутаткае обяви, че предлага за Нобелова награда за мир „жителите на Хонконг“, които се бунтуват срещу местната и централната китайска власт. Сред номинираните е и 16-годишната шведска активистка против климатичните промени Грета Тунберг.

Тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде дадена в Осло идния вторник (деня на смъртта на Алфред Нобел 10 декември) на етиопския министър председател Аби Ахмед заради ролята му в помирението с отцепническата държава Еритрея. Сред номинираните, с които се състезаваше за наградата, бе американският президент Доналд Тръмп.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари