Деница Сачева: Извънредният труд е забранен, но масово се практикува

0
Същото важи и в един мол – продавачките работят и по празници
Същото важи и в един мол – продавачките работят и по празници

"Започваме кампания да намерим тези хора, от началото на февруари в рамките на 45 дни, ще сравним различните бази данни. Възможно е да са в чужбина, както в черния сектор, така и в платформените икономики. Може да има такива със редно образование или изключени от образователната система".

С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" социалният министър Деница Сачева.

"Ще въведем система за валидиране на умения, хората ще получат сертификат за уменията си и да бъдат предложени на работодатели. Проблемът с личните асистенти е голям, инвестирани са 500 млн. лева от 2014 г. насам. Все още не е намерено устойчиво решение. То би могло да дойде през закона за социалните услуги, а личните асистенти да бъдат планирани с бюджетите", добави тя.

"Помолила съм да се направи оценка на въздействието на закона за личната помощ, ще го получа през март. От тези около 20 хил души, 13 хиляди са близки и роднини. Няма нищо лошо, но имаме сигнали за казуси за възрастна жена, която живее на 500 км от личния си асистент – сина ѝ", сподели тя.

"Голяма част от домовете за възрастни хора не са в добро състояние и ще бъдат закрити, хората ще бъдат настанени в центрове от семеен тип. Проблем е, стратегията за човешките ресурси, нямаме такава. Качеството на социалната политика е свързано с хората", коментира Сачева.

"Промените в Кодекса на труда се правят от специална група, занимават се с регулиране на извънредния труд и с други теми. Извънредният труд в момента в България е забранен, но масово се практикува. Същото важи и в един мол – продавачките работят и по празници. Малко повече да бъдат на светло отношенията, които съществуват. Имаме добър диалог със синдикатите", добави министърът. 

"Системата за социално подпомагане е необходимо да е много по-ефективна, а ограничените средства на обществото да достигат до най-нуждаещите се. През следващата година ще се търсят 90 000 с висше образование и 65 000 със средно и под средно образование. Отливът към определени професии се дължи на негативизма към тях. Възнаграждението не е единственото", спомена още Деница Сачева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари