Демографска криза: Три паралелки са закрити през настоящата учебна година в Русенско

5
Реализирани през настоящата учебна година са 66 паралелки, в които обаче има 240 свободни места
Реализирани през настоящата учебна година са 66 паралелки, в които обаче има 240 свободни места

Реализирани през настоящата учебна година са 66 паралелки, в които обаче има 240 свободни места

Три паралелки – две професионални и една профилирана - не са били реализирани през настоящата учебна година в област Русе. Това стана ясно днес на заседание на Областната комисия по образование, предава КИС 13.

Прием е осъществен в 66 паралелки, като 42 от тях са професионалните, а останалите 24 са профилирани.

"Според броя на учениците, от министерството са дали 69 паралелки, но реализираните са с три по-малко, поради липсата на ученици, и интерес към някои от тях", обясни началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. 2 от паралелките са закрити още към първия етап на класиране.

За следващата учебна година се предвижда в областта да има 67 паралелки, като поне 41 от тях трябва да са професионални.

През следващата учебна година се предвижда паралелките в областта да са с една повече 67, като поне 41 от тях да са професионалните. Толкова би трябвало и да са тези, пряко свързани с учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика. От представената информация от д-р Георгиева стана ясно още, че през тази учебна година има 7 защитени специалности от професии, 15 с очакван недостиг на пазара на труда и 10, в които обучението е в дуална форма.

Същевременно 94 ученици от областта имат възможността да участ в нови специалности от професии. Сред тях са „Фитнес“ и „Спортно туристически дейности“ в СУ „Панайот Волов“ в Бяла, както и „Трайни насаждения“ и „Машини и системи с ЦПУ“ отново в Бяла, но в Професионалната гимназия. Нови специалности са реализирани още във Ветово и в Русе. 26 ученици изучават за първи път минна електромеханика в Средното училище с професионални паралелки във Ветово „Васил Левски“. Колкото до Русе, то нови специалности има в три професионални гимназии – „Недка Ив. Лазарова“, Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, както и в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“. Реализираните специалности са съответно „Бутикови облекла“, „Локомотиви и вагони“ и „Художествена керамика“.

План-приемът трябва да бъде утвърден до 30 април следващата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    6
    Ергенът
    Съгласен съм, как да остана да живея в Русе като няма млади жени на моята възраст? Не искам да оставам стар ерген, а по улиците само баби и лелки похабени от труд в скапаните ни предприятия. Всичко младо женско, слабо/дебело/красиво/грозно изтича веднага след 12 клас. Пичките искат на богато в Софето или по морето.
  • 4
    5
    Анонимен
    Съгласен съм с Нико Розберг.Хората отдавна са се преселели може би още преди 20 години.и от тогава е една абсолютна тъпня.Няма деца няма млади хора няма и мадами . Няма кого да опънеш.Ебати забатачения сив град.Може ли цял ден да обикаляш и да не видиш една мадама по улиците а само тук таме някоя бабка или някоя грозна лелка издухала от бачкане.Ебати пропадналия и сив монотонен град.Като един голям старчески дом с закъсали хора дето едвам свързват двата края и младите жени се броят на пръсти и те всичките грозни
  • 0
    4
    Засу
    Абв кенеф, кой се преселва в ромския битак Стара Загора бе?!
  • 10
    3
    Нико Розберг
    Хората емигрират или се преселват в Стара Загора заради водния цикъл. Закривайте го тоя град, ни млади, ни деца.
  • 11
    2
    харакири
    Закривайте, закривайте! Накрая закрийте и държавата в която най-важното което бистри парламента е да се даде оръжие за осрайната на зеля. Майната ви господа безродници!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари