Делото на Динко прослави адвокат от Русе

0

Кантората на адвокат от Русе номинирана в категория „Кантора на годината на България“ и в категория „Дело на годината“

На 26-ти ноември в София се проведе церемония по връчване на Годишни награди за правосъдие 2016 „Темида – цената на истината“. Събитие, което беше в подкрепа на деца, болни от церебрална парализа.

Кантората на адвокат Петър Николов и адвокат Мартин Пеев, която е на едва 2 години, беше номинирана в категория „Кантора на годината на България“ и в категория „Дело на годината“ с делото „Държавата срещу Динко и Перата“.

Адвокат Петър Николов извършва услуги в сферата на гражданското и административното право. Завършва „Право“ в Юридическия факултет на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Започва да трупа опит в структурите на Министерство на финансите и Министерство на отбраната. През 2014г. става част от Варненската адвокатска колегия. Ето какво сподели Николов пред „Нова Варна“ за качествата, които един юрист трябва да притежава, за интересните и мотивиращи дела, които води и причината за номинацията на кантората му:

- Какви качества трябва да притежава един адвокат и достатъчна ли е дипломата по право?

- Нашата професия изисква много повече качества от това да си завършил право, защото всеки един човек, потърсил нашата помощ, иска да бъде изслушван. Търпението е едно от качествата, които трябва да притежаваш, да успяваш да отсяваш информацията, която клиентът ти дава, дори да приемаш лично някои от делата, което те мотивира още повече да помогнеш и разрешиш проблема. В много от случаите сме посредници между двете страни, които всяка за себе си е права. Всеки един такъв случай е едно морално предизвикателство за теб. Освен психолог, един адвокат трябва да бъде и добър търговец, защото в крайна сметка ти предлагаш една услуга, която трябва да бъде харесана от клиента като „стока“ и цена. Което моментално води до извода, че трябва да бъдеш и гъвкав, да можеш да преценяваш клиентите си и техните възможности. Интересното при нас е, че нямаме табела на кантората си. Не разчитаме на случайните хора да влязат в офиса ни. При нас идват, защото са ни чували или вече ни познават и сме работили заедно. Това ни радва и не ни пречи по никакъв начин. Кои са най-интересните и запомнящи се дела, които сте водили? Това са делата, които са всъщност повод за нашата номинация за кантора на годината. Става въпрос за делата на нашумелите по медиите Динко Вълев и Петър Низамов – Перата, с които моят колега и съдружник Мартин Пеев се е заел. Аз по-специално се занимавам с граждански дела. Интересни са тези, заради които съм получавал награди. Едно от тях е делото, което водих срещу Министерски съвет за отказ да се предостави достъп до обществена информация, касаеща договорите за златните концесии у нас. Водим сериозна съдебна битка от няколко години, макар да спечелихме на петчленен състав във Върховния административен съд, все още не сме получили достъп до договорите, тъй като по всякакъв начин Министерския съвет ни пречи и продължаваме да водим дела. Друг интересен случай, за който мога да разкажа е за хора, които се опитват да се свържат с свои родители и роднини. Ние представляваме най-голямата неправителствена организация в страната „Тайната на осиновяването“. В началото, след като организацията се свърза с нас и започнахме да работим заедно, ние решихме да помагаме на хора, които не могат да си позволят да си наемат адвокат. В последствие много хора решиха да ни наемат за дела и най-интересното е с една жена, която искаше да намери майка си. Водихме близо 2 години съдебни битки, оказа се, че самото съдебно дело за осиновяване беше унищожено. Нямаше откъде да намерим информация и мисията ни беше почти невъзможна. Но накрая, когато бяхме стигнали до отчаяние, успяхме да съберем майка и дъщеря от различни краища на света. Тези дела ни мотивират, когато виждаме, че сме успели да променим човешки живот вследствие на работата ни. Още повече, когато тези хора след време се свързват с нас и продължават да ни благодарят, че сме ги изслушали и сме разрешили проблема им.

- Какви са Вашите бъдещи планове за развитие?

- Работата ни е такава, че всеки ден се случва нещо ново и по-големи планове от ден-два напред в бъдещето не можем да си правим. Но чисто професионално идеята е да растем като кантора. Смея да твърдя, че тази година успяхме да създадем един от най-добрите адвокатски офиси във Варна. Сега вече сме се насочили в посока да обучим и назначим нови кадри. Даваме възможност на нови юристи да стартират, като за първи път направихме стажантска програма тази година. И така се случи, че първият наш помощник вече е факт от тази програма. За в бъдеще ще продължаваме да даваме шанс на стажанти да се проявяват.

- Има ли шанс една млада варненска кантора да се конкурира със софийските кантори?

- Много е трудно, тъй като големият бизнес е съсредоточен в София, но смятам, че потенциалът, който имат варненските адвокати и съответно кантори е в това да бъдат обществено активни, да се занимават с благотворителност, да се занимават с различни социални каузи. За мен там е конкурентоспособността.

- Как мина церемония по връчване на Годишни награди за правосъдие 2016, какви чувства и впечатления остави във Вас?

- Въпреки, че не спечелихме награда, за нас беше чест да бъдем номинирани и да бъдем част от тази церемония. Да бъдем наредени до най-големите кантори в цялата страна. Събитието остави в мен добри впечатления, защото бяхме на един подиум с кантори, за които работят по 50 адвокати. Остава един незабравим спомен за нас и благодарност, че сме забелязани и са оценили работата ни. Това още един път ни кара да се стремим към усъвършенстване.

Източник: Нова Варна
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари