Дело за делба между бивши съпрузи е продължило четвърт век

0
Процес за кражба се точи 18 години, преди да приключи с оправдателни присъди
Процес за кражба се точи 18 години, преди да приключи с оправдателни присъди Снимка: News.bg

Процес за кражба се точи 18 години, преди да приключи с оправдателни присъди

Близо четвърт век е продължило дело за делба на два недвижими имота, водено от бивши съпрузи. Процесът е най-продължителното гражданско производство, на което се е натъкнал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, разглеждайки жалбите за бавно правосъдие в първите три месеца на годината. От подадените 159 заявления за компенсации ИВСС е приел за основателни 96 - 21 по наказателни дела и 75 по граждански, пише вестник Сега.

Злополучното дело за делба е образувано през 1996 г. в Районния съд в Етрополе. То е спирано два пъти - от първата и от втората инстанция. Отлагано е много пъти. Така например през ноември 2013 г. е допуснато изготвянето на експертиза, която да определи размера на разноските по поддръжка на имотите, възнаграждението за отговорно пазене и стойността на подобренията. Десет последователни заседания след това - от декември 2013 г. до януари 2016 г. са отложени заради отводи на назначаваните вещи лица, а още четири съдебни заседания са отложени, защото заключението по експертизата не е било готово. То е прието едва през август 2016 г., но тъй като не е отговаряло на всички поставени въпроси, още 4 заседания са отложени за допълване на експертизата.

В отчета на ИВСС има и наказателно дело, продължило повече от 18 години. То е за кражба и е водено срещу трима души. Разследването започва през 2002 г. 2 години по-късно обвинителният акт е внесен в Софийския районен съд, но заради пропуски е върнат на прокуратурата. После на държавното обвинение му трябват 2 години, за да отстрани нарушенията си. За забавяне на разследването е допринесло това, че има периоди, през които разследващите органи са бездействали - общо около 2 години и половина, пише в отчета на ИВСС. Основните забавяния в баче са допуснати в съдебната фаза, която е продължила 14 години, 2 месеца и 8 дни. В крайна сметка делото приключва с оправдателна присъда.

Процедурата

Обезщетение за бавно правосъдие по административен път могат да потърсят страни по приключени граждански, административни и наказателни дела, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от ИВСС, а след това споразуменията за изплащане на обезщетения се подписват от министъра на правосъдието. Максималният им размер е 10 хил. лв. По закон главният инспектор на всеки три месеца изпраща на Висшия съдебен съвет данни за установените нарушения, а министърът на правосъдието - за изплатените обезщетения. Законът повелява още през половин година съветът да анализира причините за нарушенията и да приема мерки за тяхното отстраняване.

Извън мандата

Още през пролетта на миналата година изтекоха и мандатите и наинспекторите, и на главния инспектор Теодора Точкова. 44-ото НС така и не откри процедурата за издигане на кандидатури. А абсурдното обяснение на предишния парламент, дадено пред "Сега", е, че правната комисия не е приела правила за избора. В края на 2020 г. Съюзът на съдиите за втори път припомни на депутатите, че бавят избора. А председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска оставката на Точкова - не заради изтеклия ѝ мандат, а заради скандала "ЦУМ-гейт", в който се потвърди с официални документи, че през 2017 г. Инспекторатът е действал така, че да оневини тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Точкова отказа да се изправи и да защити действията си пред ВСС, макар и мнозинството в съвета да ѝ адвокатства безрезервно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари