Декларациите с баркод сами смятат дължимия данък

0
Тази година русенци са по-активни в декларирането на доходите си
Тази година русенци са по-активни в декларирането на доходите си

Тази година русенци са по-активни в декларирането на доходите си за изминалата година, като две трети от тях предпочитат да правят това по електронен път.

До момента в офиса на НАП в Русе са приети 369 годишни данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, докато за сходния период на 2018 г. те са били 308. От тях с персонален идентификационен код сега са подадени 176, други 62 с квалифициран електронен подпис и 129 на книжно тяло, а през 2018 г те са били общо 308 ГДД, от които 117 с ПИК, 53 с КЕП и 138 на хартиен формуляр.

Хартиени декларации са налични в обозначен пункт до входа на офиса и на специален стелаж в салона за изчакване, публикувани са и в интернет страницата . Русенската приходна администрация очаква много по-малко лични срещи с клиенти през 2019 г., заради увеличеното ползване на  е-услугите на НАП, като прогнозата е над 60 % от подоходните декларации на физическите лица да бъдат подадени по Интернет, докато миналата година този дял достигна 45 на сто.

Лицата, които подадат годишната данъчна декларация до 31 януари  по електронен път, ползват отстъпка 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и данъкът за довнасяне е внесен също в срок до 31 януари. Остава още седмица за ползването на отстъпката, като за подаването на електронни декларации могат да се използват и почивните дни.

Годишната декларация за облагане на доходите с баркод вече е публикувана на интернет страницата на НАП.

Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения, напомнят от НАП. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията и да се попълни „офлайн“. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.

От НАП напомнят също, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така, защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларации ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Подаването на декларацията с баркод става чрез изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април 2019 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари