Дефектна монета се продаде 200 пъти по-скъпо от стойността си

2

Рядка дефектна монета от 1 паунд с грешка в дизайна й беше продадена онлайн за повече от 200 паунда, а други екземпляри с подобен дефект също може да са в обращение.

На едната си страна въпросните редки монети са с новия дизайн, който бе въведен през март 2017 г., а от другата страна изглеждат като старата монета от 1 паунд, която излезе от обращение през октомври.

Една от тях е продадена за 205 паунда на онлайн търг в eBay през януари. За нея са отправени 22 оферти, които повишават стойността й над 200 пъти.

"Въпреки че в производствения процес има строг контрол на качеството, е възможно да се стигне до рядко разминаване в малък брой монети, особено при процеса на сеченето", заяви говорител на Кралския монетен двор, но без да потвърди онлайн продажбата.

Според сайта за редки монети Change Checker има 3 варианта на монетите с този дефект, една от които се очаква да бъде продадена на търг в Лондон на 21 февруари.

Сайтът препоръчва на всеки, който открие рядка монета, да провери дали е истинска в музея на Кралския монетен двор.

Валутната институция ще пусне няколко юбилейни монети през тази година, за да отбележи 200 години от публикуването на "Франкенщайн" на Мери Шели и 1 век, откакто някои жени получават правото да гласуват.

Новоисечените монети от 2 паунда ще отбележат и 100 години от края на Първата световна война.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари