Дебнели подкупните митничари от март миналата година

1
В съдебната зала се водят спорове между прокуратурата и адвокатите на обвинените в корупционната афера
В съдебната зала се водят спорове между прокуратурата и адвокатите на обвинените в корупционната афера Видео: БНТ

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за началника на митнически пункт "Калотина", 4-ма началник-смени и 2-ма митнически инспектори.

Четвърти час продължава заседанието на Специализирания наказателен съд по корупционната афера.

Прокуратурата смята, че именно Райчо Соколов и неговите подчинени началници на смени са в основата на организирането на тази престъпна схема. Точно този подбор на обвиняемите, които да останат в ареста, породи и основните спорове между държавното обвинение и техните защитници, тъй като за тях, това са хората, които са работили в канцеларии, далеч от потока автомобили и автобуси, който е преминавал, най-малко имат доказателства за това, че са взимали пари, информира БНТ.

Людмил Рангелов - адвокат: Всичките, специално задържаните лица всичките са на високо ниво. Те са ниво, което не предполага контакт там на трасето, където се получават тези пари, следователно, за да бъдат те обвинявани, трябва да се установява връзката между онези митничари, които са на трасето, и тези, които са в административната сграда, тази връзка не е установена, нито един свидетел с конкретно свидетелство за човек, сума и т.н.

Калин Стоилов, прокурор: В един митнически пункт йерархично най-високо място заема началникът на митническия пункт. Под него в йерархията са началниците на отделните смени. След това следват съответните митнически инспектори. Изхождайки от една такава йерархия, е логично, и с оглед на доказателствата по делото, става ясно, че това са лицата, които имат най-съществена отговорност за инкриминираната престъпна дейност, имат най-сериозна възможност да се укрият и извършат престъпление и поради това именно по отношение на тях е поискана тази най-тежка мярка за неотклонение.

Прокуратурата разполага с доказателства, събирани от края на март миналата година, тогава е стартирало самото досъдебно производство. Прикрити служители на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР са преминавали през пункта по няколко пъти, за да документират изцяло пътя на парите от хората, които ги дават, до най-високото ниво в групата. Разполагат и със свидетелски показания на шофьори, които са разказали много подробно кой, кога и по какъв начин им е искал пари. Именно по тази причина тези, които са на най-ниските нива, са останали с по-леки мерки за неотклонение, обвиняеми по делото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари