Дебат за въздуха в Русе

2
Кандидати за кмет отговарят на въпроси по наболелия проблем със замърсяването на въздуха
Кандидати за кмет отговарят на въпроси по наболелия проблем със замърсяването на въздуха Видео: bTV

Кандидатите за кмет на Русе от ГЕРБ, БСП, ВМРО-БНД и МК СДС се изправиха на площада пред съгражданите си, за да отговарят на въпроси по наболели проблеми в града.

Първият от тях е системното замърсяване на въздуха в града.

Данните на РИОСВ показват, че денонощията със замърсен въздух в Русе са почти два пъти над нормата, въпреки че от няколко години плавно намаляват.

Абсолютният пик е бил през 2011 г., когато 1/3 от годината е била замърсена - 119 дни са били с прахови частици повече от дневната норма от 50 µg/m³. През миналата година те са били 64 дни при допустими 35 превишения.

По-голямата част от замърсяването е през зимните месеци пък сочат измерванията на гражданските станции към платформата airbg.info. В отделни дни концентрацията е няколко пъти над разрешеното от институциите - 182 µg/m³ са били отчетени в началото на декември 2018 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Основната причина, както сочат анализите на местната власт в повечето български градове с нарушения, е битовото отопление.

Хората в града, където са и първите известни протести у нас за по-чиста градска атмосфера от преди повече от 30 години, и днес се оплакват от индустриални миризми.

И ако през миналия век те са идвали от румънския бряг на река Дунав и химически завод, то сега, според хората, идват от предприятията в двете индустриални зони на града.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои от тях са били глобявани през годините от местната екодирекция, но сега данните сочат, че всички норми на регулираните от законодателството показатели са спазени. Макар че в града се взимат и специални проби за миризми, които се изследват в Италия, няма как те да бъдат категорично потвърдени, че са опасни.

Своите визии за справянето с проблема представят кандидат-кметовете на Русе Диана Иванова от ГЕРБ, Пенчо Милков от БСП, Галин Григоров от ВМРО-БНД и Елеонора Николова от МК СДС.

Диана Иванова, кандидат за кмет от ГЕРБ

Диана Иванова посочи, че според изследванията и според документите на РИОСВ, замърсителите в града са много. „Знае се кои са основните, замерват се показателите в няколко стационарни и мобилни станции. Всички граждани на Русе имат възможност в реално време да проследят показателите”, обясни кандидатът на ГЕРБ.

Според Иванова РИОСВ развива добра политика, има предписания и дела. „Всичко е в ръцете на съда и ние сме длъжни да се съобразим с решенията му. Върпосът с чистотата на въдуха трябва да бъде решен, но замърсяването не идва от един или двама замърсители. Основният проблем според РИОСВ са финните прахови частици, усилията трябва да бъдат обърнати и в тези посока”, посочи още Диана Иванова.

Пенчо Милков, кандидат за кмет от БСП

Кандидатът на БСП обяви, че ако спечели изборите ще даде ясна информация на гражданите кои точно са замърсителите.

„Като народен представител отт опозицията бях причина да дойдат мобилните станции в града и „Монтюпе” да бъде глобен”, припомни Пенчо Милков. Трябва да направим Русе по-зелен град, с нови зелени систем и малки паркове в крайните квартали, да се мият улиците, посочи той.

Галин Григоров, кандидат за кмет от ВМРО-БНД

„Аз съм единственият, който няма вина, че тези замърсители са в града. През годините, в които съм бил областен управител, не веднъж съм провеждал срещи с министъра на околната среда и водите, водил съм го тук три пъти”, каза кандидатът на ВМРО. Според Галин Григоров референдумът за чистия въздух в Русе не е проведен както трябва.

Според него трябва да се търси баланс между инвестициите и наина на работа на предприята , за да не бъдат затваряни заради замърсяване. „Най-важно за хората е да бъдат запазани работните места и да бъдат накарани фирмите замърсители да си изпълнят задълженията, да си поставят филтри”, отбеляза Григоров.

Елеонора Николова, кандидат за кмет от МК СДС

Ако бях кмет, щях да допусна референдума, който гражданите искаха и който не се състоя, посочи Елеонора Николова. „Освен това щях да им помогна да зададат правилните въпроси, за да получат правилните отговори. Гражданите, както преди 30 години, така и сега, със своята настойчивост и протести доведоха до намеса на Министерството на околната среда и водите. „Монтюпе” беше заставен да направи комплексна оценка на околната среда и да направи инвестиция за 7 млн. лева. Разчитам на активността на гражданите”, категорична беше тя. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари