Дават име на мамута в Русе

0
150 кг боядисани кълчища “облекли” праисторическото животно
150 кг боядисани кълчища “облекли” праисторическото животно

Мамутът в новооткрития екомузей с аквариум в Русе се превърна в хит сред малчуганите в града. Музейните работници са решили да му изберат име, за да бъде по-увлекателен разказът им за праисторическото чудовище. Това ще стане след допитване във Фейсбук страницата на културния институт.

“Решението ни да бъде експониран точно този ма­­мут не е случайно. Mam­muthus primigenius е живял допреди 10 000 години и е известно, че праисторическият човек е ловувал това страшилище. Нашата цел е да покажем връзката на хората с природата, а не просто еволюционното развитие на животински видове. Именно в това е разликата между екомузея и природонаучния музей”, обяснява уредникът на отдел “Природа” в Регионалния исторически музей в Русе Венцеслав Петков. Екипът на отдела и директорът Николай Ненов са авторите на подредбата в сградата, а финансирането е осъществено по Оперативна програма “Регионално развитие” с проект на община Русе.

Петков разкрива, че косматото страшилище с огромни бивници всъщност е направено от стиропор. “Най-лесно беше да поръчаме от Китай пластмасов скелет на мамут и проблемът щеше да бъде решен. Но ние искахме децата и посетителите в музея да видят как в действителност е изглеждало това огромно животно”, продължава разказа си Петков.

Двама русенски художници – Даниел Кънчев и Ясен Тодоров, се заели да реализират идеята. Най-напред била изработена малка глинена фигурка на мамута и след като тя била одобрена от музейния екип, започнала същинската работа. В продължение на четири месеца Кънчев и Тодоров с помощта на шестима свои ученици сътворявали експоната с височина 3,20 м и дължина 4,50 м. Фигурата била издялана от стиропор на втория етаж, където пространството позволявало да се работи, а след това нарязана на части и пренесена за постоянно етаж по-долу. Там мамутът бил сглобен, а след това шпаклован с гипс като жилищна сграда. В специализирана фирма в Германия били поръчани стъклените очи, но тъй като нямало за мамут, им изпратили очи на слон.

“Най-трудно ни беше да направим козината. Отначало мислехме да бъде от кокосови влакна, но те се оказаха неподходящи. После решихме да е юта и за целта посетихме фирма “Юта” в Русе. Върнахме се малко обезверени, защото влакната, които там използват за матраци, са с дължина 2 сантиметра, а на нас ни трябваха 60-сантиметрови. Обикновените кълчища се оказаха решението”, не без хумор разказва Петков. Приятел на музейните работници дарил 150 кг кълчища и в продължение на дни шестимата ученици ги боядисвали с тъмнокафява боя за памучен плат. След това заедно с художниците ги лепели по голото гипсирано туловище на мамута и един час преди тържественото откриване на музея в неделя животното било напълно “облечено”. Не успели да сложат единствено опашката.

Макар че е най-интересен за децата, мамутът не е единственият любопитен експонат в екомузея. В неговите зали е представена флората и фауната на Долен Дунав по интересен начин чрез диорами, загатващи за присъствието на човека в света на животните. До отсечен дънер се вижда захвърлена пластмасова бутилка и брадва с изгнила дръжка, сред разкошната гора и красивите й обитатели личат следите от гуми на джип. Пос­ланието е, че трябва да се замислим за отношението си към природата.  

Нито едно животно в музея не е убито за да бъде експонирано. След отричането на т. н. барутна орнитология убиването на животни не е практика на нито един природонаучен музей. Една част от препарираните бозайници и птици в екомузея са от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, които ветеринарите не са успели да излекуват, други пък са намерени мъртви и предадени на музейните работници след съответната процедура.

Екомузеят разполага с една от най-богатите колекции на вкаменелости на хоботни бозайници в България. Тук е експонирана единствената в света долна челюст на Mam­muthus rumanus, живял преди 3 млн. години. Тя е открита през 1965 г. в пясъчна кариера край с. Бо­­­силковци, Русенско, от известния български палеонтолог Михаил Хал­ваджиев. Показани са и огромни кости на мамути, открити на територията на Русенска област. Чрез интерактивна игра, като едни истински палеонтолози, посетителите могат да намерят вкаменелости на мамути и ако ги подредят правилно, да получават поздравление.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари