Най-големият сладководен аквариум в България отвори врати в Русе

6

Дългочакван екомузей отвори врати вчера в Русе. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, директорът на Регионалния исторически музей - Николай Ненов и Венцислав Петков – уредник в отдел „Природа“. Водосвет отслужи отец Марин. Изцяло ремонтираният и оборудван екомузей по проект „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл“ е финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013.

Общата стойност на проекта е 4 432 260,90 лева, от които 95,93% се осигуряват по ОП  “Регионално развитие“, а собственият принос на Община Русе възлиза на 180 393,02 лева.

Проектът обхваща дейности върху 3 инфраструктурни обекта в стария градски център на град Русе. Водеща туристическа атракция е настоящата сграда на Регионален Исторически Музей Русе (РИМ), намираща се на пл. „Батенберг“, позната като „Двореца на Батенберг”. Тя заедно с останалите две сгради – на Регионална библиотека „Любен Каравелов” и сградата на РИМ, предназначена за нуждите на отдел „Природа”, намираща се на ул. „Етър“ № 3, образуват ансамбъл от културно-исторически атракции, разположени в непосредствена близост, което дава възможност за интегрираното им развитие и обособяването на общ туристически продукт, привличащ интереса на посетителите на града.

„Днес, мечтата на поколения русенци е реалност, сбъдна се. Близо 40 години чакаме този музей. Много се радвам, че успяхме да реализираме този проект и Русе да има най-модерният екомузей в България“, заяви при откриването кметът Пламен Стоилов и благодари на всички, които са помогнали този музей да го има. Русенският градоначалник допълни, че градът се развива и догодина тези 200 млн. лева, за които се говори, ще бъдат видими с приключването на знакови за Русе проекти.

Директорът на Регионалния исторически музей Николай Ненов емоционално заяви, че екомузеят вдъхновява и благодари на екипа, който почти денонощно е работил за неговото завършване.

Доживяхме откриването“, заяви от своя страна уредникът на отдел „Природа“ Венцислав Петков. Русенци и гостите на града могат да видят една богата колекция от праисторически животни, сред която и единствената запазена в света долна челюст от Mammuthus rumanus“, каза още г-н Петков.  Представен е и макет на космат мамут в реални размери, най-големият сладководен аквариум в България, както и диорами с различни животински видове в реална среда.

Веднага след прерязването на лентата, стотиците гости на събитието бяха поканени да влязат вътре и първи да разгледат експонатите. През следващите месеци екомузеят ще работи без почивен ден. Входът за възрастни е 4 лева, а за деца – 1 лев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди време реших да тичам всяка сутрин по 30 минути. Ако някой ден пропусна, на следващият ден ще тичам с 30 минути повече. Утре сутрин ще тичам до 10-ти април!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари