Държавата ще подкрепи със 100 лева всеки украински бежанец

2
Средствата ще се осигурят от европейски програми, посочи социалният министър
Средствата ще се осигурят от европейски програми, посочи социалният министър Снимка: Dunavmost

Средствата ще се осигурят от европейски програми, посочи социалният министър

Държавата ще предоставя ваучери по 100 лева на бежанец от Украйна, който е със статут на временна закрила. Това съобщи по време на парламентарния контрол социалният министър Георги Гьоков. Средствата ще се осигурят от европейски програми и ще се дават от дирекциите „Социално подпомагане“ по места.

"Стоките и продуктите, които могат да бъдат закупени срещу сумата, ще имат за цел да предоставят първоначална подкрепа в условия на неотложност", посочи Гьоков.

"Срещу предоставения ваучер ще бъде възможно закупуването на хранителни продукти, детски храни, детски дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и други продукти от първа необходимост.“

Ваучерите ще се предоставят еднократно на лицата, получили временна закрила. Те ще могат да се използват в магазинната мрежа на страната, като възстановяването на разходите за реализиран ваучер ще се осъществява въз основа на фактури, издадени от магазините, където са използвани, уточни още министърът.

„При обосновани случаи могат да се получат и допълнителни ваучери след оценка на нуждите и преценка на комплексните обстоятелства, като възраст, здравословно състояние или друго, което ги възпрепятства да задоволяват основните жизнени потребности. Преценката се извършва от социалните работници“, добави той.

Предвижда се ваучерите да се предоставят от дирекция „Социално подпомагане“, като се обсъжда и вариант хората да ги получават още на пунктовете на първоначален прием, каза още Гьоков.

Социалният министър информира депутатите, че бежанците ще получават и съпътстваща подкрепа чрез психологическо подпомагане и трудово консултиране, като ще се изработят индивидуални планове за действие на търсещите работа бежанци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Мда....
    А пенсионерите като нямат пари, да ядат тортите на премиершата.
  • 12
    1
    eeeeeee!!!!
    Какви европейски пари/фондове, бе, лъжци гадни и противни, то НЯМА ТАКИВА, пак българите ще плащат !!!!!!! Какви са ми украинците, че да им плащам по 100 лева от джоба си ?!? Как може да има толкоз прости хора ??????????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари