Държавата ще наема медицински хеликоптери след провала с покупката им

0
3 милиона лева са нужни за наемане на един хеликоптер за година, поясни изпълнителният директор на държавното дружество ХЕМС
3 милиона лева са нужни за наемане на един хеликоптер за година, поясни изпълнителният директор на държавното дружество ХЕМС Видео: NOVA

3 милиона лева са нужни за наемане на един хеликоптер за година, поясни изпълнителният директор на държавното дружество ХЕМС

Заложили сме високи критерии в обществената поръчка за медицински хеликоптери, за да защитим обществения интерес, те може би са натоварили ценово офертата, но могат да бъдат коригирани. Проучвания естествено бяха направени. Хеликоптерите трябва да бъдат доставени през 2026 г., като първият трябва да пристигне до декември 2023 г., когато приключва ОП "Региони в растеж". До средата на януари ще приключи обществената поръчка за наемане на хеликоптер.

Това каза за "Твоят ден" по NOVA Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на държавното дружество ХЕМС.

По думите му обществената поръчка за медицински хеликоптери била прекратена, защото се явил само един участник, който е дал оферта, надвишаваща бюджета. Категоричен е, че хеликоптери ще има. "По ЗОП има решение за прекратяване на поръчката. В 10-дневен срок участникът може да обжалва. След това поръчката може да бъде публикувана отново след оптимизация на проблемните аспекти", обясни той. И допълни, че 3 млн. лева са нужни за наемане на един хеликоптер.

"В по-голяма част от болниците трябва да се изгражда инфраструктура. Всичко започва от нула, проектът стартира тази година. Частните болници сами трябва да си изграждат инфраструктура. В дружеството има назначени 10 човека, 4 от които пилоти на 4 часа работен ден с 5000 лева заплата, започваме програма за обучение", подчерта Гвоздейков. И допълни, че 3 милиона лева са нужни за наемане на един хеликоптер за година.

Той определи като "пълен абсурд" твърдението, че умишлено се прави невъзможно закупуване на медицински хеликоптери с тази поръчка и го нарече политически PR. Според Гвоздейков експертизата на инж. Боновски не е на необходимото ниво. "Много отдавна е имало възможност проектът за хеликоптерите да започне. Затова е нелепо да хвърляш празни обвинения, когато не си запознат със ситуацията. Екип работи, за да се случат нещата. Не е нужна интрига и политическо говорене по темата", посочи Гвоздейков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ...
    Пак не се разбраха как да окрадат парите или са им отказали комисион за избора. При положение че има пари, желание и поръчка за да не се случат нещата това си е наша патентована система.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари