Petrol купува над 200 бензиностанции в цялата страна

2
Дружеството придобива 100% от капитала на седем фирми, които притежават бензиностанциите
Дружеството придобива 100% от капитала на седем фирми, които притежават бензиностанциите Снимка: Петрол АД

Дружеството придобива 100% от капитала на седем фирми, които притежават бензиностанциите

Петрол“ АД купува над 200 бензиностанции в цялата страна, става ясно от заявление, подадено до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Дружеството придобива 100% от капитала на седем фирми, които притежават бензиностанциите: „Кристъл Асетс Трейд“ ЕООД, „Кристъл Асет Пропърти“ ЕООД, „Прима Ленд Пропърти“ ЕООД, „Прима Консулт Пропърти“ ЕООД, „Прима Асетс Трейд“ ЕООД, „Прима Асетс България“ ЕООД и „Кристъл Асетс България“ ЕООД, става ясно от съобщението, което е публикувано на сайта на КЗК, пише "Инвестор".

Общата стойност на 206-те бензиностанции, съгласно данни, вписани в Търговския регистър, е над 76 млн. лева.

Цената на сделката не се съобщава.

„Кристъл Асетс Трейд“ ЕООД притежава 6 бензиностанции, „Кристъл Асет Пропърти“ ЕООД – 49, „Прима Ленд Пропърти“ ЕООД – 96, „Прима Консулт Пропърти“ ЕООД – 36, „Прима Асетс Трейд“ ЕООД – 9, „Прима Асетс България“ ЕООД – 8, и „Кристъл Асетс България“ ЕООД – 2.

Обектите се намират в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Варна, Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Силистра, Ловеч, Русе, Нова Загора, Шумен, Търговище, Кюстендил, в курортните градчета и комплекси по Черноморието, както и в Пампорово и Банско и др. населени места. Има и по-малки бензиностанции в села и отдалечени райони, където често няма други търговци на горива.

КЗК събира становища от заинтересовани страни, вкл. конкуренти на „Петрол“, след което ще се произнесе с решение.

Според консолидирания отчет на компанията за полугодието продажбите ѝ спадат на годишна база и дружеството отчита загуба в сравнение с малката печалба, която записа година по-рано.

Петрол“ отчита продажби за над 266,2 млн. лева към края на юни в сравнение с 329,2 млн. лева към края на юни 2022 г., което представлява понижение от над 19% на годишна база.

Заради свитите продажби разходите също падат (под влиянието на балансовата стойност на продадените активи) с над 17% до 273,2 млн. лева за отчетния период от 330,58 млн. лева година по-рано.

Увеличават се обаче силно разходите за амортизации – до почти 6,4 млн. лева от 1,7 млн. лева година по-рано. С близо 16% нарастват разходите за персонал към края на юни до над 12 млн. лева от 10,4 млн. лева година по-рано. С 44% се увеличават разходите за лихви до 2,7 млн. лева от 1,9 млн. лева преди година.

Дружеството отчита загуба в размер на близо 6 млн. лева към края на юни при печалба от 471 хил. лева към края на юни 2022 г.

Акциите на „Петрол“ поскъпват с почти 13% в последната година, според данни на БФБ - София. Борсата съобщи, че продължава да наблюдава акцията и ако ликвидността и търговията с емисията не се подобрят в следващите три месеца, тя ще бъде преместена на алтернативен пазар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Гадател
    Тъй като в момента текът процеси по отчуждаване на Лукойл и ще бъде сложена ръка върху производство и продажбата на горива подозирам, че веднага са изникнали схеми с укриване на печалби, избягване плащания на ддс и акциз и изнасяне на горива без документи от базата на рафинерията, които трябва все някъде да се продават, а в момента Петрол има запори от ЧСИ и това е идеална възможност за погасяване на задълженията и генериране на големи печалби незаконно.
  • 3
    4
    Вазелинка до #3
    Ко не си доволен от мъжъ ми? В Низофо всички улици са асфалтирани. Пием изворна вода. А чучурът му е златен.
  • 2
    3
    Cenkochokov
    Кмете опрей си кирливите улици! Кмете, купи си една кана за пречистване на вода и виж какво остава отгоре пясък и кереч!!
  • 4
    2
    гражданин
    Под какъв бранд/марка са бензиностанциите които купуват в момента?
  • 8
    1
    Indianec v BG
    Да продължава да държи най-високите цени и ще прокопса съвсем. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари