Държавата пое нови 200 милиона лева дълг

0
Доходността на пласираните ДКЦ е 0,55 на сто
Доходността на пласираните ДКЦ е 0,55 на сто Снимка: БГНЕС

Нови 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни книжа бяха поети от правителството.

Така общият новопоет дълг от началото на годината до момента става един милиард и 200 милиона лева.

Финансовото министерство преотвори емисия за книжа за 10 години и половина, като среднопретеглената доходност е 0,55 на сто. Същата емисия бе отворена и в края на февруари, много преди обявяването на извънредното положение и тогава бе постигната рекордно ниска среднопретеглена доходност от 0,12 на сто.

Днешният аукцион е втори от началото на извънредното положение, като миналата седмица бяха пласирани 5-годишни книжа. Въпреки че доходността е по-висока от периода преди кризата, остава сравнително ниска.

Днешната емисия е референтна по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на номинална конвергенция, който се отчита от Европейската централна банка като един от Маастрихтските критерии.

Най-голямо количество от книжата придобиха банките – 81,5 %, следвани от застрахователни дружества – 5,5 %, пенсионни фондове – 3 % и други инвеститори – 10 %.

Държавните ценни книжа се считат за много сигурна инвестиция, макар и с ниска доходност.

Това е първата емисия, откакто премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на април страната ни ще кандидатства за влизане във валутния механизъм ERM II.

Също така това е и първата емисия, откакто бе актуализиран бюджетът и лимитът за нов държавен дълг през годината бе увеличен до 10 милиарда лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари