Държавата иззема акциите от масовата приватизация, ако не са потърсени 6 години

0
Какво да направим, за да си запазим акциите
Какво да направим, за да си запазим акциите Видео: БНТ

Държавата ще изземе принудително акциите от приключилата преди повече от 20 години масова приватизация, ако не си ги потърсим в срок от шест години.

Това предвижда концепция, разработена от Министерството на финансите и обявена за обществено обсъждане през следващите 30 дни. Обратното прибиране на акциите ще мине през два етапа.

По данни на централния депозитгар, в момента близо 2 млн. души не са потърсили акциите си от Масовата приватизация, които са на стойност близо 2 млрд. лв., информира БНТ.

Голяма част от непотърсените - „спящи“ акции от масовата приватизация са раздробени на малки пакети от по 25 и 50 акции и в много случаи досега за хората е било неизгодно да се разпоредят с тях, защото ще загубят повече пари за такси и комисионни, отколкото биха спечелили.

Васил Големанов, изп. директор на Централен депозитар: "Затова се стигна до тази концепция, в крайна сметка тези хора, които де факто имат нещо и не могат по никакъв начин да се възползват от него - да се потърси начин да бъдат създадени възможности, така че да могат те да ги реализират и да получат съответно или стойността не тези активи или да се възползват от дивидентите."

Според идеята на Министерството на финансите процедурата по припознаване на акциите ще бъде разделена на две фази, като ще бъдат намалени таксите за разпореждане с тях. Една година ще продължи информационната кампания, в която хората ще могат да потърсят ценните книжа и да се разпоредят. Ако не го направят, следва втора фаза - акциите се прехвърлят в специално създаден от държавата инвестиционен фонд, който да ги управлява чрез международен мениджър. И тук акционерите ще имат нов срок от 5 години, през който да ги потърсят.

В случай, че акциите не бъдат потърсени - близо 6 години - те ще отидат в т.нар. „сребърен фонд“, който гарантира пенсионната ни система.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари