Държавата иска да си върне парите, давани за бедствия

0
Изплатените средства ще бъдат търсени обратно от виновниците за произшествията
Изплатените средства ще бъдат търсени обратно от виновниците за произшествията Снимка: БГНЕС

Държавата иска да създаде механизъм, чрез който по гражданско-правен път да може да си връща обратно парите, давани за бедствия.

Това става ясно от законодателната програма на правителството за първото полугодие, приета наскоро. Механизмът трябва да се осъществи след промени в Закона за защита при бедствия. Изплатените средства ще бъдат търсени обратно от виновниците за произшествията, пише вестник Сега.

Планира се проектът да бъде внесен от Министерството на финансите през юни, като все още не е преминал през цялостна оценка на въздействието.

"Цели се да се регламентира правото на държавата да встъпи в правата на увредените от бедствие лица и да претендира средствата, които им е изплатила, от делинквентите, отговорни за настъпването на събитието. Законопроектът предвижда да се създаде законова възможност на държавата да претендира по гражданско-правен ред от виновните лица средствата, изплатени на пострадалите от бедствия лица, в това число да иска налагане на обезпечителни мерки на бъдещ или на вече предявен иск. Резултатът е връщане на изплатените средства или на част от тях в държавния бюджет", пише в мотивировката на проекта.

Повече подробности не се съобщават, затова не е ясно как точно ще се доказва кои са виновните лица. Практиката сочи, че за повечето големи бедствия виновници не се откриват.

При последните наводнения например отговорно се оказа времето.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари