"Dark Трабантула" акостира в Русе

0
Трабантулата представлява водно колело, а върху него е монтирано купе на "Трабант"
Трабантулата представлява водно колело, а върху него е монтирано купе на "Трабант" Снимка: Ruseinfo.net

Екзотичният плавателен съд "Dark Трабантула" акостира в Русе по Дунава в понеделник късно следобед.

Ексцентричният участник в международната дунавска регата "ТИД-2016" се управлява от шофьор на линейка от Плевен, пише 24 часа. Трабантулата е олекотена максимално, за да е годна за плаване. Тежи близо 180 кг, развива скорост от 10 до 12 км/час, а разходът на бензин е около 10 л на 100 километра.

"Пътувам с нея от село Байкал, а крайната ми точка е Силистра. До Русе вече съм изминал около 120-130 км", обяснява 52-годишният Роберт Любенов е от Плевен. "Кризата на 50-те години" ме накара да се заема и да изработя това плавателно средство, което ми отне две години. То представлява водно колело, а върху него е монтирано купе от "Трабант". Има и извънбордов двигател", обяснява Любенов.

Той обяснява и защо е кръстил плавателното средство с името "Dark Трабантула" - "от тарантула, че е черен на цвят, а "dark", защото така ме кръстиха преди три години на остров Мартен. "Всеки, който премине от там, трябва да бъде кръстен, така си избрах името "тъмния", казва Роберт.

Любенов споделя, че преди време си направил и триколка с двигател на "Порше", който е 1800 кубика. Според него обаче, основното неудобство на трабантулата е при акостирането. "Не е като лодка да прескочиш борда, а трябва да отвориш вратата и тогава цамбурваш по глава във водата", признава морякът-новатор.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари