Данаил Кирилов се гордее със законотворчеството си

0
Новият правосъден министър приел каузата на ГЕРБ и винаги се е борил за тази кауза
Новият правосъден министър приел каузата на ГЕРБ и винаги се е борил за тази кауза Снимка: БГНЕС

"Винаги съм се борил за качеството на законодателството, гордея се с приетите закони".

Това заяви пред bTV новият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

Той бе избран на поста от Народното събрание в петък след оставката на Цецка Цачева заради имотния скандал. Коментарите за избора са противоречиви, като от опозицията и от десни формации го обвиняват в прокарването на лобистки закони.

Малко ме шокира обръщението министър на правосъдието, но се налага да свикнем. Приемах с голяма любов работата, която вършех в Народното събрание. Преходът при всички положения създава и вътрешно напрежение“, коментира Кирилов. После добави, че назад във времето е имал възможност да покаже административен опит и управление на администрация. "Смятам, че това не е ново предизвикателство, но предизвикателството за Механизма за сътрудничество и оценка е много сериозно“.

В отговор на въпрос имал ли е право на избор за поста или премиерът го е посочил, той заяви: „Смятам, че при всички положения имам право на избор. Възприемам се като свободен човек. Имаше процедура на номинации, имаше моменти, в които имаше и други варианти“. Имало и варианти сегашен зам.-министър да стане министър, както и да се избере представител на магистратурата.

Като юрист казвам, че приемам мандата като тежко и сериозно възлагане. Смятам, че съм длъжен да дам всичко от себе си, за да се справя“, каза още  Данаил Кирилов. Той добави, че е приел каузата на ГЕРБ, да бъде един от експертите на ГЕРБ и винаги се е борил за тази кауза още от времето в Столичната община и като областен управител.

В общината той започва като съветник от БСП, но подчерта, че е имал тежки сблъсъци с червената група, най-вече срещу заменките. За смяната на партийната принадлежност каза: "Когато Борисов бе избран за кмет на Столична община, всичко се промени. Това, за което сме се борили аз и Божидар Димитров - да има прозрачност в разпореждането с общинско имущество, да има излизане от онзи модел, който бе установен повече от 10 години". Познава добре отвътре БСП и това вероятно ги притеснява, добави той.

Новият правосъден министър оправда и поправката, според която за председател КПКОНПИ ще може да не се избира юрист с поне 10-годишен стаж, а и човек от сферата на сигуростта. Той отрече това да е свързано с имотния скандал около сегашния шеф на комисията Пламен Георгиев. Промяната била плод на едногодишен анализ на работата на комисията, просто съвпаднали датите. Според Данаил Кирилов проблемът със скандалите около имотите на властта не бил законов, а морален.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари