Дълбоките бръчки на челото разкриват рискове за здравето

0
Тези хора са изложени на 10 пъти по-голям риск да починат от атеросклероза, констатираха френски учени
Тези хора са изложени на 10 пъти по-голям риск да починат от атеросклероза, констатираха френски учени

Хората с многобройни и дълбоки бръчки на челото са изложени на 10 пъти по-голям риск да починат от атеросклероза, констатираха френски учени, цитирани от в. "Дейли мейл", предава БТА.

Екипът на Йоланд Ескирол изследвал 3200 работещи граждани на възраст 32,42,52 и 62 години. Те получили оценки, свързани с дълбочината на бръчките на челото им. Оценка нула означавала нула бръчки, а три - дълбоки и многобройни бръчки. Групата била изследвана в продължение на 20 години. През това време 233 души починали. От тях 15, 2 процента били с оценка 2 и 3, 6,6 процента с оценка 1 и 2,1 процента с оценка 0.

Изследователите достигнали до извода, че дълбоките бръчки са ранен признак на атеросклерозата. Кръвоносните съдове на челото са най-чувствителни на образуването на плаки в тях. Промените в колагена, който участва в структурите на косата, кожата и ноктите, са отговорни за задръстването на кръвоносните ни съдове и за образуването на бръчки.

Атеросклерозата е един от главните фактори при инфарктите и някои други заболявания на сърдечносъдовата система, припомня изданието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари