Как ще ни се отрази на здравето, ако пием 4 чаши кафе на ден

3
Оказа се, че тази популярна напитка намалява риска от хронични заболявания на черния дроб
Оказа се, че тази популярна напитка намалява риска от хронични заболявания на черния дроб

Сутрешната чаша кафе крие в себе си много повече, отколкото можете да си представите. Оказва се, че тя защитава черния ви дроб от болести.

Проучване показва, че няма значение дали предпочитате кафе с кофеин или без. Навикът да се пие кафе намалява риска от хронични заболявания на черния дроб и от други свързани с този орган болести, съобщава „Мирър“, цитиран от БГНЕС.

Учени от университетите в Саутхемптън и Единбург установили, че ако се пие какъвто и да е вид кафе, намалява риска от появата на хронични чернодробни заболявания и смърт, причинена от такива болести. Максимален ефект се постига при консумацията на 3-4 чаши кафе на ден.

Авторите на изследването са проучили данните на 495 585 любители на кафето, регистрирани в британската Биобанка, и ги наблюдавали в продължение на 10 години, за да разберат колко от тях ще заболеят от болести на черния дроб. Четири от петима участници пиели мляно или разтворимо кафе, а двама от десет не пиели кафе изобщо. За 10 години били регистрирани 3 600 случая на хронични заболявания на черния дроб, 301 от които с летален изход. В допълнение, имало 5 439 случая на стеатоза (мастен черен дроб) и 184 случая на рак на черния дроб.

Пиещите кафе са имали 21% по-нисък риск от хронично чернодробно заболяване, отколкото тези, които не пият кафе, 20% по-нисък риск от стеатоза и 40% по-нисък риск от смърт от хронично чернодробно заболяване. Най-голям ефект е отбелязан при тези, които пият смляно кафе, което съдържа най-високи количества кавеол и кафеестол. Тези вещества предпазват животните от хронични чернодробни заболявания. Това вероятно се дължи на факта, че те предпазват тялото от оксидативен стрес.

Разтворимото кафе има по-ниско съдържание на кавеол и кафеестол, но също така намалява риска от хронично чернодробно заболяване. Вярно е, че в този случай той намалява по-малко, отколкото при използването на смляно кафе.

Изводите на екипа учени е, че кафето има профилактично действие, защитавайки черния дроб от хронични заболявания. Това е много ценна за държави с ниски доходи, където хората разполагат с по-малко възможност да получат качествени медицински услуги и където е най-голям натискът от хронични чернодробни заболявания.

Авторите на изследването са на мнение, че бъдещите научни изследвания могат да тестват връзката между кафето и чернодробните заболявания, като разгледат по-отблизо количеството консумирана напитка и нейните ефекти. Те също така предлагат да тестват своите открития, като анализират по-разнообразни групи хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари