Да убиеш учителя си, защо не

6
Да я убие, защо пък не! Нали така се създават правилата по пътищата, стадионите, улиците…
Да я убие, защо пък не! Нали така се създават правилата по пътищата, стадионите, улиците…

Всъщност новината, че осмокласник от Русе публично цинично е нагрубил и заплашил учителката си с убийство, защото си е позволила да му направи забележка за закъснението му за час, съвсем не е нова.

Това се случва преди година – на 27.10.2015 г. Тогава много от медиите информират за случилото се без коментар. Сега отново се пише за станалото, защото момчето вече е осъдено на пробация, тъй като е признало вината си. Изключено е и от училище. Кое е училището, коя е учителката, как се казва ученикът, официално не се казва, а мене не ме интересува информация от типа рекъл – казал. Сигурна съм – не само мене. Нужна ми е пълна информация и особено мнението на учителката, но само ако тя е съгласна, защото преживяното от нея сигурно е равносилно на смърт. Нужно ми е мнението на директора на училището и на родителите на присъствалите ученици, които също са потърпевши.

Къде са представителите на МОН, на МВР, на социалните служби?

Иска ми се да съм пропуснала нечие височайше становище по този случай, нечия компетентна помощ или поне намеса, защото подобни инциденти зачестяват. Те като че ли се предизвикват от нищото, но застрашават спокойствието, а вече и живота на всички. Ето, ученикът е благоволил да влезе в час, какво от това, че със закъснението си пречи на съучениците си и на учителката. Той е благоволил! Може би е решил да остане дори до края на часа. Какво ще прави – дали ще остане в час, ще се разхожда из стаята, ще говори по телефона си, ще слуша музика, ще апострофира, ще… - това решава единствено и само той. Защото той създава правилата на тази игра и всички са длъжни да ги спазват. Даже и тяучителката. Че коя ли пък е тя? Да си приказва каквото си иска там, пред дъската, не му пречи, но да му прави забележка? Тя – на него! Никога! И ръката му красноречиво показва как ще й тегли ножа… Да я убие, защо пък не! Нали така се създават правилата по пътищата, стадионите, улиците… Силният непукист печели, останалите са жертви.

Как и защо стигнахме дотук?

Еднозначен отговор няма. Виновни сме всички, цялото общество. Защото все още сме безучастни към това, което се случва, и сме претръпнали от заливащите ни само криминални и чалга новини. Остава само да се надяваме, че пробацията е напълно достатъчно наказание за момчето, което е съзнавало какво върши. А това, че е изключено от училище, нищо не означава, по закон то трябва да е ученик в друго училище.

Всичко вече си е постарому, просто всичко постепенно се забравя. До следващия случай. Да се молим и той да е без фатален край.

 А що се отнася до учителите, какво толкова – те ще получат 8-10% увеличение на заплатите от Нова година, което трябва да ги ентусиазира в работата им и да ги откаже да правят забележки на учениците си.

Ц. Стайкова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари