Да спиш в покоите на Тато

0

Манастир и резиденция на Тодор Живков на лошо място няма, гласеше част от соцфолклора.

Една от вилите на Тато - Липник, е абсолютното потвърждение на тази максима. Намира се в най-големия липов масив на Балканския полуостров и уханието на цъфналите дървета се разнася месец и половина през пролетта.

Красиво езеро с лилии, намиращата се до него гребна база, любима както на спортистите, така и на риболовците, са още един бонус към прохладната гора, в която асфалтовите алеи правят придвижването лесно.

На главната от тях обаче стои масивна порта, а зад нея започва резиденция Липник, построена преди повече от 30 години за първите държавни и партийни ръководители на България и Румъния Тодор Живков и Николае Чаушеску. Някогашният Дом за гости в парка край Русе е бил направен специално за бившите Първи.

Двете двуетажни тела са абсолютно идентични, проектирани като огледални образи. Те имат по два луксозни апартамента - един за държавния глава и един за съпругата му, като всеки апартамент е с голяма дневна с камина, спалня и баня.

Единствената разлика е била в цвета на английските мокети - за Живков е бил червен, а за Чаушеску - син. Лампериите, вратите, декоративните тавани са изработени от обгорен бор, осветителните тела и полилеите са италиански, а цялото обзавеждане - направено по поръчка.

Дългите години, в които резиденцията не е имала грижовен стопанин, превърнали уникалния архитектурен комплекс в руина, като оцелели са само полилеите и красивите камини, украсени с медни пана на русенския скулптор Георги Радулов.

Сградата, която включва три корпуса с топла връзка помежду им, е приемала и други именити гости като Иван Славков и Мишо Бирата, който е неин предпоследен собственик.

Веднага след Десети ноември сръбската фолк звезда Лепа Брена също иска да я купи, но държавата предпочете да я даде под наем.
На 15 ноември 2002 г. областният управител по това време на Русе Румен Януаров сключва договор №69 с Българския олимпийски комитет.

Под документа срещу неговия подпис е този на Иван Славков. Според договорката между тях БОК получава апетитния имот. Договорът е с тригодишен период. Славков трябва да превежда по сметка месечно 2190 лв. и 20% ДДС върху тях, или общо 2628 лв.

Изрично е посочено, че наемателят няма право да пренаема имота, да го преотстъпва или да го ползва по договор с трети лица. Иван Славков прави точно това. Веднага след като е сключен и анекс, с който под формата на разходи за ремонтни дейности му се опрощава част от наема (и така сумата пада драстично до 438 лв. на месец), Славков прехвърля на русенската мутра Илиян Пенев - Мацола и близкия му приятел прокурора Люлин Матев цялата резиденция.

Там по презумпция трябва да се извършват спортно-културни мероприятия. Вместо това резиденцията за кратко време се прочува като място за невиждани оргии.

При една от разходките си дотам през май 2004 г. Мацола забърсва буквално по пътя студентка, става ясно от документите, които МВР предоставя на прокуратурата. В колата заедно с нея е качена и проститутка, на която е било разпоредено да покаже на „плячката" какво се иска от нея.

Докато студентката заучава сексуални техники, приятелят й научава, че е била отвлечена, и подава сигнал в полицията.

С протекциите на Люлин Матев е повече от абсурдно да се мисли, че би могло да се вземе разрешение за обиск в базата. На своя глава ченгетата нахлуват вътре и намират всевъзможни доказателства, че базата се ползва като публичен дом, включително и дрога.

По-късно бившият областен управител на крайдунавския град Мария Димова заменя имота срещу 5 маломерни апартамента в новото крило на хотел „Дунав плаза" и така през 2008 г. резиденцията става собственост на покойния бизнесмен Михаил Михов-Мишо Бирата.

На 25 ноември 2008 г. „Хотел мениджмънт" АД предлага, а на 30 декември с.г. Мария Димова подписва заповедта за замяна броени дни преди на 6 февруари забраната за заменките да влезе в сила. Пустеещата „къща за отдих" с 2766 кв. м разгъната застроена площ е заменена за 400 кв. м обща жилищна площ във вътрешното крило на новопостроената част от хотел „Дунав плаза". По документи пазарната оценка на резиденцията е за 1 010 352 лв. с ДДС, а апартаментите са за 1 021 980 лв.

Екс губернаторката беше осъдена на 3 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок за неизгодната заменка.

Петима нейни служители се разминаха с пробация, а лицензираният оценител Радка Настева получи 1 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок. Тя и Мария Димова трябва да възстановят солидарно 647 000 лв. щети на държавата от разликата между действителните и пазарните цени на имотите. Върховният касационен съд потвърди присъдите без право на обжалване.

Впоследствие заради дългове на фирмата на Бирата сградата стана собственост на кредиторите му.
Миналата година прекрасното местенце на няколко пъти бе предлагано на търг, но все без успех, въпреки че интерес бяха заявили дори чужденци. Най-сетне Липник намери своите стопани в лицето на българска спедиторска компания, която реши да го превърне в старчески дом след пълен ремонт, който върна предишния блясък на вилата на Тато и Чаушеску.

Три дами над 70 години са първите обитатели на бившата резиденция, която отвори врати официално в петък. В събота се настани първата от тях, платила 1200 лева месечно, за да живее в бившата резиденция.

Пенсионерите ще определят правилата на дома

В Светото евангелие е казано: „Почитай майка си и баща си", напомни в словото си при откриването на новия дом за възрастни хора Русенският митрополит Наум, който освети бившата резиденция. 12 самостоятелни и двойни стаи очакват първите си обитатели, които могат да донесат любимите си вещи като легло, стол или скрин, за да свикнат по-лесно с новото място. Подобни „екстри" в общинските домове са забранени.

Обитателите ще могат да се чувстват полезни, като помагат в работата на Липник. Ако сте пенсиониран счетоводител, сте добре дошъл при оформяне на сметки и справки.

Ако градинарството е ваша професия и страст - ще ви предоставят достатъчно площ, за която да се грижите и да радвате с нея всички обитатели.
Една от трите дами, които първи решиха да се заселят в резиденцията на Тато, вече избира семената за своето парченце земя. Освен за постоянно гостите могат да остават за уикенд, една седмица или месец. Храната се предоставя с кетъринг всеки ден, но има прекрасна възможност и условия на място, ако някой пожелае да сготви за себе си или за своите приятели.

Механизмът по сформирането на тази уникална по рода си общност позволява на първите десет обитатели да са и нейни основатели.

Те ще имат правото да създадат правилата на дома, които ще са своеобразна конституция за всички, които ще живеят заедно.

Всички членове заедно ще избират персонала, който да работи в дома, ще определят графика с активности, ще гласуват и планират екскурзии, спорт, посещения на изложби, театри.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари