Да поговорим на русенски

10
С новото издание на „3 кила култура“ хората могат да чуят нещо интересно, да се посмеят и да се замислят защо Русе е голяма работа
С новото издание на „3 кила култура“ хората могат да чуят нещо интересно, да се посмеят и да се замислят защо Русе е голяма работа

В новото издание на „3 кила култура“ хората могат да чуят нещо интересно, да се посмеят и да се замислят защо Русе е голяма работа

В новото издание на „3 кила култура“ на водещите Димитър Косев, Ивайло Ненов и Христо Раянов им се отваря много работа.

Първо, обясняват защо са решили да я свършат тая работа със завръщане и установяване в Русе. С какво градът е привлекателен за млади (да си направим комплимент), талантливи (комплиментите продължават) и креативни (тука даже комплиментът повдига вежди) хора.

После, с актьора Димитър Пишев, тримата водещи се нагърбват с тежката работа да разкажат за света на диалектите и особеностите в езиковата култура на българските региони. Фокусът, разбира се, е Русе и неговите „фараш“, „простир“ и „бръдъ“.

И накрая, в разговора за елементарната култура на гражданското общество, заедно с гражданския активист Стамен Белчев (също завърнал се в Русе, но от Германия), става ясно, че гражданското общество иска много работа, но дава отлични резултати!

Изобщо, новото издание на „3 кила култура“ по Дарик Радио върши работа, особено за хора, които искат да чуят нещо интересно, да се посмеят и да се замислят защо Русе е голяма работа!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    9
    MySound
    Кои са точно водещите Димитър Косев, Ивайло Ненов и Христо Раянов аз нямам никаква представа. Кай пък е "актьора Димитър Пишев" съвсем ме пратихте в люляците. Наистина не знам кои са тези хора. Но пък познавам доста русенци /е, там 5...6.. човека/, включително Искра от Дарик, които са озвучавали продукции за Discovery, National Geographic, Viasat History и т.н. Рекламни "гласове" за де що има национални медии. Как така никому неизвестни младежи започнаха да се заиграват с "русенски деалект"? Ами не съществува подобно животно. Кореняците русенци не затъмняват, не мекат, говорят литературен и префинен български език. Съвсем друга е темата с настъпващата сган от селата и "долината на широките гащи". Но това го има навсякъде, нерде ли в София.
  • 14
    8
    Русенка
    Не се заяждайте с говора на русенци много моля! Всеки ден слушам по телевизора разни известни лица, телевизионни водещи да "мекат" безобразно "ходимЕ", " играемЕ" "говоримЕ" и т.н. Стане ли дума за любов се казва " любовтЪ", а уж само в североизточна България гласните се потъмняват. Дразнещо е.Никой не се впечатлява, не се подиграва, приема се за нормално, въпреки че за телевизионерите е непростимо да не говорят правилно. Те трябна да са образец за правилен говор. Това да се чува от екрана, от телевизионни говорители неправилна реч беше немислимо до 1990.
  • 6
    7
    Ще става още по-добре
    Само да влезем в Шенген и да пуснат бързия влак до Букурещ. Ще се върнат още повече млади хора, които ще могат да работят там и да си гледат децата в Русе. Слуховете за западането на нашия град са силно преувеличени.
  • 26
    6
    aha
    Хубаво е да има такива рубрики от русенци за русенци, щото се напълни с цигани и турци,чиято култура е отвратителна.
  • 10
    5
    Я пак?
    Стамен Белчев е футболен треньор! Активист и русенски депутат е ИВАН Белчев!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари