Д-р Живко Димитров: Има различни методи за реконструкция на гърдата след мастектомия

1
Д-р Димитров е пластичен хирург в УМБАЛ "Медика"
Д-р Димитров е пластичен хирург в УМБАЛ "Медика"

Днес е международният ден на хората, победили рака.

Денят се отбелязва в много страни, като ce чества през първата неделя oт юни и е посветен на всички, които са срещнали страшното заболяване – от момента на диагностицирането му до остатъка от живота си.

Най-разпространен - 26,8% от всички злокачествени заболявания при жените, е ракът на гърдата (рак на млечната жлеза РМЖ). Всяка година в България се регистрират около 4000 нови случаи. Основният метод за лечение на карцинома на гърдата е хирургично отстраняване на тумора чрез мастектомия (изрязване на тъкан от гърдата).

Развитието на хирургията и в частност на пластичната хирургия дава възможност на оперирани жени да се върнат към пълноценен начин на живот, чрез реконструкция на премахнатата част или цялата гърда.

Повече за процеса разказва за "Бряг" д-р Живко Димитров – пластичен хирург в отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Медика Русе“.

- Оперативното отстраняване на гърдата е силен физически и емоционален стрес за всяка жена. От кой етап на лечението на рака започвате планиране на реконструкцията?

- Лечението на рака на гърдата не е еднократен акт, а комплекс от  лечебни мероприятия. То се осъществява на няколко етапа от интердисциплинарен екип, включващ различни специалисти - онко хирург, лъчетерапевт, химиотерапевт и пластичен хирург.  Планирането за реконструкция може да се осъществи след като е приключила следоперативната терапия, но във всички случай, би било по-добре да се обсъди възможността за реконструкция, още при поставяне на индикациите за операция.

- Как се извършва реконструкцията, необходима ли е предварителна подготовка?

- Количеството тъкан, премахната по време на мастектомия не винаги е едно и също и зависи от големината и стадия на рака. Много често, поради агресивно поведение на тумора, се налага радикална мастектомия - отстраняване на цялата гърда, кожата, подлежащата мускулатура и най-близките лимфни възли. За да се постави траен имплант, в тъканта на гърдата трябва да се създаде достатъчно обем, чрез процедура за разширяване на тъканта или такава трябва да се подсигури от други части на тялото.

- Чрез какви методи се осъществява това разширяване?

- Методът, който се прилага, се основава на няколко фактора, а именно: здравословното състояние, начина на живот, типа на тялото, големината на гърдите, количеството останала кожа и тъкан, както и личния избор на пациента.

 При използване на собствена тъкан за реконструкцията се взема част от кожата и мускула от гърба или предната коремна стена, което се нарича – ламбо. С него се замества липсващата тъкан в областта на гърдата.

 При реконструкция с гръден имплант първоначално се поставя експандер с цел разширяване и растеж на тъканта.

 Реконструкция на гърдата може да се извърши и с липофилинг. Той представлява трансфер, преместване на мастни тъкан от едно място на друго. Мастни клетки могат да се вземат от областта на корема, ханша и бедрата и да се трансплантират в областта на гърдите. Липофилингът се използва самостоятелно, като метод за реконструкция или като допълнителна процедура при реконструкция на гърда с постоянен гръден имплант.

- Как процедирате при голям дефицит на тъкан или след проведена лъчетерапия, когато тъканите са твърди и не могат да приемат обема на импланта ?

- С комбинация от собствена тъкан и имплант. За първоначално създаване на форма се използва собствена тъкан. Най-често това е ламбо от широкия гръбен мускул. Окончателният размер и формата на гърдата се постигат чрез поставяне на постоянен гръден имплант. По този начин се доставя пълноценна тъкан в областта на гърдите, която е естествена на допир, а имплантът компенсира липсващия обем.

 Всеки метод има своите предимства и ограничения, за това е много важно състоянието на всеки пациент да се определи индивидуално от лекаря, който ще извърши операцията.

- Кои пациенти са подходящи за реконструкция и какви очаквания да имат към крайния резултат? Възстановява ли се напълно външният вид на гърдата до състоянието преди мастектомията?

- Почти всички жени, претърпели отстраняване на гърда, са подходящи за реконструкция. Трябва обаче да се отбележи, че имплантите и тъканните ламба имат своите ограничения при постигането на симетричност. Важно е да се знае, че често се налага допълнителна операция, като повдигане или намаляване на обема на здравата гърда, създаване на ареола и мамила на реконструираната гърда. Най-честите усложнения при имплантите са повторна операция поради капсуларна контрактура, асиметрия или болка в гърдите. Въпреки това, проучванията показват висок процент задоволеност сред пациентките с реконструкция на гърдите.

В почти всички центрове за лечение на рака на гърдата в много страни и във все повече болници в България, реконструкцията на гърдата е рутинна операция и се обсъжда с всички пациентки на които прадстои мастектомия

- Как протича възстановяването след операция за реконструкция?

- Всяка жена се възстановява различно. Като цяло, вероятно ще чувства лека болка няколко дни след операцията. През първите 24 до 72 часа след процедурата дискомфортът е най-голям. В следоперативния период би следвало да извършва леки дейности за около една седмица.

- След отстраняване на рака на гърдата оперативно, много често се налага химио- и лъчелечение. Тези процедури намаляват риска от повторно появяване на болестта или нейното разпространение в организма. Може ли да се извърши реконструкция на гърдата по време на тези процедури?

- Химиотерапията намалява имунитета и прави организма податлив на инфекции. Въпреки това поставянето на тъканен разширител е допустимо. Лъчелечението обаче доказано увеличава риска от лошо зарастване на раните, увеличава риска от поява на капсулна контрактура и други усложнения, което би наложило повторни операции. Поради това едноетапната и ранна реконструкция при такива пациенти не е препоръчителна. В случаи на провеждане на допълнителна терапия се предпочита отложена реконструкция на гърдата.

- Реконструкцията покрива ли се от Здравната каса?

- В УМБАЛ „Медика Русе“ има клинична пътека, която може да покрие разходите по такава операция. Заплаща се единствено консумативите, тъканен експандер и постоянния гръден имплант.

- Какъв съвет ще дадете на жените, които са претърпели мастектомията?

- Ако жените имат или им предстои мастектомия, нека да потърсят Ако жените имат или им предстои мастектомияг, с когото да обсъдят възможностите за възстановяване на обема на гърда. Ако са решили да предприемат такава стъпка, трябва да обсъдят показанията, противопоказанията, предпазните мерки, рисковете и ползите от операциите за реконструкция на гърдата със своя пластичен хирург. Важно е да са наясно с това което им предстои. Предварително той ще отговори на  въпроси за стъпките, през които трябва да преминат и продължителността на процеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари