Дебнат ни гъбички и бактерии, рискът не е в басейните

1
Опасностите идват, когато излезем от басейните...
Опасностите идват, когато излезем от басейните... Снимка: Фейсбук

В летния сезон всички търсим прохладата на водата.

Напливът е най-голям на морето, други търсят реки, езера и даже се къпят в язовири. Мнозина обаче нямат възможността да се откъснат от Пловдив и затова басейните в града и наоколо са единственият им шанс. За да разберем доколко можем да сме спокойни за здравето си при такъв избор, потърсихме компетентното мнение на дерматолога д-р Марияна Влашева, която консултира пациентите в Областния диспансер за кожно-венерически заболявания в Пловдив, пише Марица.

Основните рискове, които ни дебнат при влизането в басейн, се делят на три групи. Това са инфекциите, алергичните реакции и изгарянията. С последните всъщност можем да се сдобием навсякъде особено ако сме разсъблечени под силното слънце.

Тъй като басейните се контролират изключително стриктно от здравните инспекции, д-р Марияна Влашева смята, че няма нужда да се притесняваме от възможността да се сдобием с нещо заразно, докато плуваме във водата, заради химикалите в нея. Рискът от разпространение на инфекции в зоните край водата обаче се увеличава.

Около басейните влагата благоприятства развитието на бактерии и гъбички, с които не е трудно да влезем в пряк контакт предвид факта, че сме разсъблечени. Затова трябва да имаме едно наум за повърхностите, към които се докосваме, тъй като персоналът на басейните едва ли е в състояние да дезинфекцира всеки шезлонг след всеки посетител.

Босото ходене също не е за препоръчване особено в баните, които се ползват от всички. Това е един от най-лесните начини да се заразим с гъбички.

За да сме спокойни и да не си причиняваме неудобства, е най-добре да ходим с джапанки или чехли, съветват специалистите.

Друг вид инфекции, които се разпространяват особено лесно около басейните, са тези, причинявани от бактерии. Най-честите диагнози са импетиго и фоликулит. Импетиго представлява повърхностна бактериална инфекция, която се предава чрез допир. Водата от басейните съдейства за по-лесното разпространение. Най-уязвими са отново децата.

Добре е да бъдем нащрек и за вируси. Освен летните грипове, които можем да лепнем навсякъде, където се събират повече хора през сезона, трябва да знаем, че басейните са фактор при разпространението на контактни вирусни заболявания като брадавиците и херпеса.

Алергии пък могат да се получат в резултат на контакта на кожата със слънчевите лъчи, както и заради химичните субстанции, които се съдържат във водата в басейните. Възможно е очите също да бъдат раздразнени, ако водата от басейна попадне в тях. Затова д-р Влашева казва, че най-добрият начин да избегнем нежелани реакции е вземането на душ непосредствено след престоя в басейна.

Така отмиваме веществата, които остават върху кожата

Намалява се рискът и от задържане на микроорганизми. За да се справим с изсушената кожа, дерматологът съветва да използваме хидратираща козметика.

Ако постиламе хавлиите около зелените площи, трябва да внимаваме и за жилещи насекоми като пчели и оси. Ако теренът е обработен, не би трябвало да се тревожим за паразити като кърлежи и бълхи.

Въпреки че басейните не са единственото място, където можем да изгорим, трябва да имаме предвид опасността това да се случи. Не бива да допускаме сериозни зачервявания, тъй като кожата има памет и изгарянията във времето могат да се проявят като заболявания на по-късен етап. Д-р Влашева предупреждава, че изгарянията могат да ни донесат различни проблеми - от преждевременното остаряване на кожата до онкологични заболявания.

Относно безопасността на слънцезащитните кремове, които са на пазара, можем да бъдем спокойни, уверява ни д-р Влашева. Те са добре изпитани, преди да бъдат пуснати в продажба, и минават през обстойни тестове и проучвания.

Важно е, когато избираме продуктите, да се съобразяваме с типа на кожата си, както и с евентуални нейни особености като алергии и заболявания.

Козметичната индустрия вече предлага и слънцезащитни шпрейове за косата, но според д-р Влашева е по-важно да използваме шапка.

Специалистката е категорична, че няма притеснителни оплаквания от свои пациенти след посещения в пловдивските басейни. Но призовава всеки да се погрижи да намали рисковете при къпането.

Децата са най-застрашени

Гъбичките, които рискуваме да пипнем край басейните, могат да засегнат кожата, косата и ноктите. Разбира се, тяхната поява зависи и от индивидуалното предразположение на човека към този вид инфекции. Според д-р Влашева от гъбички по кожата и косата страдат най-много децата. Добрата новина е, че този вид инфекции все пак се лекуват, макар и с повече търпение и упоритост. Лошата - че въпреки че не са особено опасно заболяване, гъбичките, оставени без лечение, могат да се разпространят много по тялото, а ако и косата бъде засегната, има риск космите да опадат.

Гъбичките по ноктите също не са за пренебрегване като проблем, тъй като, оставени да се развиват свободно с години, могат да направят ноктите невъзможни за изрязване, казва д-р Влашева. При този вид проблеми самолечението в начален етап на заболяването е възможно с достъпните в аптеките продукти за локално приложение. Ако обаче състоянието започне да се задълбочава, е необходимо да се потърси специалист, който да назначи изследвания и последващо лечение, за да се справим с проблема.

Лошият избор на бански ни наказва с алергия

Изборът на бански може да ни докара алергия, предупреждава д-р Марияна Влашева. Всички видове бански се правят от изкуствени материи, които макар и рядко дразнят нежната кожа. Некачествените бои също могат да доведат до проблеми и да провокират реакции към определени материи. Тъй като след излизане от водата банските са мокри и прилепват плътно към кожата, възможността от развитие на инфекции се увеличава. Влагата благоприятства това да се случи. Също така е възможно химическият състав на материята да дразни повече, когато банските са мокри, обяснява д-р Влашева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари