Д-р Цветеслава Гълъбова: Психиатрията винаги е била задния двор на здравеопазването

2
Психиатричната реформа ще отнеме между пет и десет години, каза д-р Гълъбова
Психиатричната реформа ще отнеме между пет и десет години, каза д-р Гълъбова Снимка: Личен архив

Психиатричната реформа ще отнеме между пет и десет години, каза д-р Гълъбова

Дали най-после НЗОК ще отдели необходимия финансов ресурс за психиатричната здравна помощ? Това коментира в ефира на "Нашият ден" по БНР директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова.

По думите ѝ вече са изготвени два проекта за клинични пътеки по шизофрения и шизофренни разстройства. Тук се включват и психотичните разстройства в последствие от употребата на наркотици, които изключително зачестиха. И втората пътека е за афективни разстройства без психотични разстройства. Влизат и част от тревожните разстройства, а именно тревожно депресивното разстройство.

В проекта е предвидено клиничната пътека за шизофрения да бъде с продължителност поне 30 дни. За ефективната пътека се предлагат 15 дни или 20 дни. Всичко това ще се уточнява в хода на преговорите, които предстоят, и те няма да са никак леки. Включително и разбира се, стойността на пътеките е обект на преговори.

"Това, което ще донесе на всички психиатрични стационари, които сключат договори с НЗОК за лечение по клиничните пътеки, е много по-добро финансиране и разбира се, контрол върху качеството на работата с всички условности на клиничните пътеки, които са известни", посочва психиатърът.

Поредният доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа разглежда опазване на правата на психично болните. Базовото право на тези пациенти е да бъдат лекувани от мотивирани, не прегорели, адекватни медицински специалисти. Психиатрията никога няма да стане високотехнологична специалност. Тя ще си остане клинична работа с много хора – лекари, психолози, медицински сестри, болногледачи, социални работници. Важно е правата на пациентите да бъдат опазени, че те няма да бъдат подлагани на унизително отношение", посочва още д-р Цветослава Гълъбова.

Според последни проучвани в Българи не достигат 460 психиатри, като в момента те са 520, а броят на медицинските сестри е катастрофално нисък.

"В един психиатричен стационар в Европа съотношението персонал към болни е едно към две, до едно към три. Един човек отговаря максимум за трима болни. В България е едно затворено отделение с 30 легла, дежурна е една сестра с двама санитари. Тук говорим за съотношение едно към десет", пояснява тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари