Д-р Цветелина Цветанова: Сблъскваме се с пандемия от затлъстяване

1
Все по-често срещаме и при децата диабет, който е характерен за възрастните
Все по-често срещаме и при децата диабет, който е характерен за възрастните

Все по-често срещаме и при децата диабет, който е характерен за възрастните

„Сблъскваме се с пандемия от затлъстяване, което е основен рисков фактор за отключване на диабет тип 2. При децата ситуацията е подобна на тази при възрастните, все по-често срещаме и при децата диабет, който е характерен за възрастните. От 3 до 5 деца годишно диагностицираме с този диабет. Това заяви д-р Цветелина Цветанова от Детския диабетен център „Св. Георги” в Пловдив в предаването „Пулс” по NOVA NEWS. Тя изтъкна, че дете под 10-годишна възраст не бива да спазва диети, може да имат ежедневна физическа активност - дори само ходене по половин час.

Захарният диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Честото боледуване от респираторни инфекции преди 6-месечна възраст също крие риск от отключване на захарен диабет тип 1, но само от деца, които са с генетично предразположение, каза медикът.

„Ако детето започне да пие много вода, ако става през нощта да пишка или започне изведнъж да се напикава нощем. Сред симптомите е и отслабването на тегло при запазен апетит”, обясни д-р Цветанова и допълни, че при диабет тип 2 няма така често алармиращи симптоми.

Почти половин милион души в България са с диабет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    123
    СПРЕТЕ ДА ХРАНИТЕ НАЦИЯТА С ВНОСНИ ЛАЙНААААААА. Едно време ядяхме двойно повече меса колбаси сирена и кренвирши и почти никой не дебелееше.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари