Д-р Светослав Александров: Представите ни за Вселената се преобърнаха

4
Това е благодарение на космическия телескоп "Джеймс Уеб", подчерта ученият
Това е благодарение на космическия телескоп "Джеймс Уеб", подчерта ученият Снимка: Телевизия Европа

Това е благодарение на космическия телескоп "Джеймс Уеб", подчерта ученият

"2022 година беше успешна и богата на мисии за изучаване както на близкия Космос, така и на Луната. Само през тази година бяха изстреляни четири мисии до естествения ни спътник. Имаше много полети - 86 на САЩ, над 60 на Китай, 22 на Русия. Имахме мисии на Европейската космическа агенция. Агенцията участваше и в завръщането на Луната".

Това каза пред БНР д-р Светослав Александров, автор на сайта за космонавтика cosmos.1.bg.

И припомни, че Китай е приключил космическата година, изпращайки експериментален спътник в орбита:

"Големият успех за китайската космонавтика беше това, че успяха да завършат своята национална космическа станция, която вече е постоянно обитаема. Южнокорейската мисия "Данури" влезе благополучно в орбита около Луната. Ракетите от семейството "Фалкън", разработено от американската фирма СпейсЕкс, бяха най-често изстрелваните орбитални носители през 2022 година, като с тяхна помощ бяха реализирани 59 мисии. Марсоходът на НАСА "Пърсъвиърънс" започна да създава на Марс първото депо от проби, които ще бъдат доставени на Земята".

В предаването "Хоризонт за вас" д-р Александров подчерта, че през тази година представите ни за Вселената са се преобърнали - благодарение на космическият телескоп "Джеймс Уеб":

"Откритията му бяха шокиращи. За първи път успяхме да видим ранните моменти след раждането на Вселената. Започнахме да изучаваме структурата на първите звезди, галактики. Тепърва ще разберем как тези нови открития ще пренапишат учебниците по астрономия. За първи път получихме характеристики на атмосферите на извънслънчеви планети".

По думите му войната в Украйна ще продължи да влияе върху изучаването на Космоса.

"Не само Луната ще е във фокус през 2023 година. През септември на Земята ще се завърне мисията на НАСА "Озирис-Рекс" с проби от астероида Бену – напомням. В тази мисия има и българско участие, като поне трима души участваха в картографирането на Бену и така спомогнаха за успешното кацане на астероида – аз, Лъчезар Костов и Маринела Димитрова. Предстои изстрелването и на нова астероидна мисия на НАСА – "Психея", която трябваше да лети през тази година, но бе отложена. СпейсЕкс ще продължи извеждането на експедиции до Международната космическа станция, но също така предстои стартът на първата мисия от програмата "Поларис", създадена от милиардера Джаред Айзъкман. Мисията представлява повторение на "Джемини 11" и ще включва отдалечаване на 1400 километра от Земята. Човек не се е отдалечавал на такова голямо разстояние от нашата планета след 60-те и 70-те, след края на програмите "Джемини" и "Аполо".

Светослав Александров е бакалавър по молекулярна биология, магистър и доктор в областта на растителната физиология. Администрира блог-уебсайта КОСМОС БГ от февруари 2007 година. Автор е на три книги – "Космическа колонизация – неосъществената мечта", "Сред пясъците на Саркания" и "Аз, виртуалният астронавт".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Оtuhvfyjbfujkgsw
    Преобърнали са се, защото сте си мислили, че знаете нещо. На нас, дето нищо не знаем, нищо не се е преобърнало.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари