Д-р Симидчиев: Не знам дали има работещ Оперативен щаб

0
Не съм видял заповед, с която отново да е сформиран, заяви председателят на здравната комисия в НС
Не съм видял заповед, с която отново да е сформиран, заяви председателят на здравната комисия в НС Видео: NOVA

Не съм видял заповед, с която отново да е сформиран

"Видях заповедта, с която е формиран и разпуснат Националният оперативен щаб. Не съм видял заповед, че е сформиран отново и не мога да кажа дали сега имаме работещ такъв орган."

Това коментира пред Нова телевизия депутатът от „Демократична България“ и председател на здравната комисия към парламента д-р Александър Симидчиев.

По думите му ангажиментите на щаба трябва да са към министъра на здравеопазването и е редно да бъде като консултативен орган към него. Той посочи, че щабът е фокусирал всички усилия около контрола на пандемията.

"Нужен е като консултативен орган към министъра според мен. Не желая да се намесвам в работата на изпълнителна власт, докато няма ново правителство, старото изпълнява ангажиментите си“, коментира д-р Симидчиев по отношение дали трябва да бъде сформиран нов щаб. Според него хората с ангажимент в изпълнителната власт имат там отговорност.

"Ангажиментите на щаба са на министъра“, каза още председателят на здравната комисия.

Д-р Симидчиев призна, че е разговарял с министъра в оставка проф. Костадин Ангелов. Темата е била предстоящото му изслушване в здравната комисия към парламента. По думите на Симидчиев са внесли законови поправки, според които при пандемична ситуация да се активира план за действие с ключови параметри.

„Искам да има ясни критерии, например, при 1000 човека на ден ще бъде затворена дадена структура“, обясни още народният представител. Според него към момента нещата не са се случвали така до момента.

Имаше моменти, когато щабът предлага едно, а решението се взима на друго място. Имаше момент с три седмици нарастване на болните и тогава отхлабихме мерките и спряхме да ваксинираме с една ваксина, което е необяснимо“, коментира още депутатът. Според него не се следи адекватно смъртността от коронавируса. Той посочи, че регистрирането на даден алгоритъм не означава, че влиза в изчисленията.

Според него е много важно да се контролира краят на тази covid вълна, за да няма следваща.

"У нас бавно тече ваксиналният процес у нас", коментира още д-р Симидчиев. По думите му по всяка вероятност здравната комисия към НС ще изиска стенограми от заседанията на щаба, защото така ще се проследи как са взимани решенията при различните вълни, което може да е полезно при следващи действия. По думите му не му известно "Демократична България" да има покана за разговори с ИНТ, но сподели, че е разговарял с проф. Андрей Чорбанов по здравни теми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари