Властта защити разхлабването на мерките въпреки призивите на лекарите

0
Рекорден брой са настанени в болници, но всичко е под контрол
Рекорден брой са настанени в болници, но всичко е под контрол Снимка: БТА

Рекорден брой са настанени в болници, но всичко е под контрол

Властта защити разхлабването на противоепидемичните мерки въпреки отбелязаните рекорди по заболеваемост и смъртност и призивите на лекари за затягане. Това стана на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. На него не присъства председателят на щаба ген.Венцислав Мутафчийски. Отсъствието му предизвика подозрения.

За последните 2-3 седмици имаме покачване на случаите. В последните няколко дни се намираме в най-върховата част на третата вълна. Вървим в най-високата част на платото.

Да, има натиск върху лечебните заведения, но е различен, осезаем е в София град, Бургас, Шумен и Варна. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Най-големият натиск е този върху психиката на хората. Гражданите да бъдат спокойни, системата на здравеопазването е готова, нямаме притеснения. Благодаря на всички лекари на първа линия. Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят, добави Ангелов.

Единствената надежда, която имаме е с увеличения брой ваксинирани. Средно на ден през последната седмица се ваксинират по 15 хиляди души. Ние сме единствената държава в Европа, където хората имат достъп до ваксина, но се отказват от нея, защото не е тази ваксина, която искат да си поставят.

Очакваме до края на април да получим достатъчно количество ваксини и да дадем възможност на хората да направят информиран избор за ваксина, каза още министърът. 71% от леглата за интензивно болни пациенти са усвоени, съобщи още Ангелов. 11 956 медици от началото на пандемията са се заразили с коронавирус.

България се намира на 5 място в Европа и на 2 място на Балканите по заболеваемост, съобщи от своя страна доц. Ангел Кунчев. 3-ти сме в ЕС по смъртност след Унгария и Чехия и на 1-во място на Балканите. София и Силистра са с най-висока заболеваемост, расте заболеваемостта на Балканите, добави Кунчев. Хоспитализираните в момента са много повече, отколкото по време на втората вълна. Това се дължи на английския щам, добави още той.

ЕМА продължава да извършва оценка на останалите ваксини, за които няма все още разрешение. По отношение на „Спутник“ ще бъде извършена проверка на производствените бази в Русия. Едва след тази инспекция ще се премине към следващия етап. За китайската ваксина „Синовак“ се провеждат все още консултации, заяви Богдан Кирилов, директор на агенцията по лекарствата.

700 000 дози се очакват през април, от тях 350 000 ще бъдат на РНК ваксини. Около 16 април ще бъде първата доставка на ваксината на „Джонсън и Джонсън“, каза още Кирилов.

Броят на излекуваните почти достигна броя на заразените. Колкото се приемат, толкова се изписват на денонощие. Болниците имат резерв в София, дори при повишаване на броя на заразените ще реагираме адекватно, заяви директорът на „Пирогов” Асен Балтов.

Намалява броят на хоспитализираните в Кюстендил, Бургаска област, Силистра, увеличава се обаче в Пловдив, Варна, съобщи още Балтов. Заредени сме с всичко необходимо, няма недостиг на кислород, което е основното, от което се нуждаят пациентите. Не се наблюдава натискът, който имахме през ноември и декември, каза още Балтов. Той подчерта и че най-добрата ваксина е сложената ваксина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари