Д-р Розина Мирчева: Имаме доказан "британски" коронавирус дори при деца от детската градина

1
Оплакванията от заболяването се проявяват много бързо, допълва д-р Мирчева
Оплакванията от заболяването се проявяват много бързо, допълва д-р Мирчева Снимка: Кадър от Кис 13

8 от 10 проби, направени в русенска лаборатория, са показали положителен резултат за британския вариант на коронавируса.

Това сочат данните от вътрешното проучване, направено преди 2 седмици в здравното заведение. „От средата на февруари досега започнаха значително да се увеличават пробите, взети за един ден", съобщи управителят на лабораторията д-р Розина Мирчева, пише Бряг.

"През февруари дневно работехме по 100 – 150, а в момента вече сме на 200 – 250 проби. Засякох, че от 15 февруари всяка седмица положителните тестове се увеличават с по 10%. Започнахме от 8%. След това станахме 10%, после се качихме на 16%. Сега вече около 18-20% от изследваните са с ковид“. Причината за увеличения брой заразени е в британския вариант, който се разпространява много бързо", категорична е д-р Мирчева.

Тя поясни, че той засяга и млади хора, а освен това оплакванията от заболяването се проявяват много бързо. „Ако досега средната възраст на хората с положителен резултат е била над 35-40, то сега в лабораторията имаме доказани тестове на 19 – 20 годишни, че дори и на деца от детската градина“.

Положителна тенденция се забелязва в тестовете за антитела. „На ден правим минимум по 50 такива проби - каза д-р Мирчева. - Идват преболедували хора или ваксинирали се. Обикновено 99% от изследваните са с антитела, а някои от тях ги получават дори и след 1-ва доза на ваксина“.

По данни на Регионалната здравна инспекция от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 8562 до 8-и март, а преболедувалите 7541. Активните случаи са 517. По последни данни към момента, намиращите се на болнично лечение са 189 души, като 31 от тях са в реанимация.

До 8-и март в областта са поставени общо 7487 дози от ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Астра Зенека“, като повторна доза са получили общо 1605 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил. За последното денонощие са извършени 30 имунизации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари