Преди да се тестваме за антитела, трябва да проверим лабораторията

0
От днес влизат в сила сертификатите за антитела
От днес влизат в сила сертификатите за антитела Снимка: БГНЕС

От днес влизат в сила сертификатите за антитела

От днес гражданите може да получават зелен сертификат след лабораторен тест за антитела. Изискването е стойностите на Anti-SARS-CoV2 IgG да надхвърлят 150 BAU/ml. Удостоверението може да се получи на място в съответната лаборатория. А, както правят повечето граждани, и да се изтегли от портала his.bg. Онлайн операцията изисква да се въведат предоставения от лабораторията референтен номер (НРН), ЕГН и номера на личната карта.

За да бъде всичко наред обаче, лабораторията трябва да е успешно свързана с националната информационна система, предупреждава вестник Сега. Тестове, направени извън България или в лаборатории, които все още не са свързани със системата, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на документа. Затова Информационно обслужване препоръча гражданите най-напред да проверят дали избраната от тях лаборатория е свързана със системата.

Документът е валиден 90 дни от датата на направеното изследване. Важи само на територията на България. С него няма възможност да се пътува зад граница. Удостоверението за наличие на антитела е с различен формат от европейския модел на зелен сертификат.

В документа се съдържат всички задължителни атрибути - QR код, номер на удостоверението, лични данни на лицето, начална и крайна дата на валидност, лабораторен резултат от изследването на антителата и номер на лабораторията или лечебното заведение, където е взета пробата.

Близо 2.4 млн. е броят на изтеглените COVID сертификати от електронния портал до момента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари