Д-р Александър Босилков: Изследването на дебелото черво трае само 20 минути

9
Съветвам всички, които имат кървене през ануса, да не се самоуспокоят, че имат хемороиди, а да се изследват, призова гастроентерологът
Съветвам всички, които имат кървене през ануса, да не се самоуспокоят, че имат хемороиди, а да се изследват, призова гастроентерологът Снимка: Медика Русе

Съветвам всички, които имат кървене през ануса, да не се самоуспокоят, че имат хемороиди, а да се изследват, призова гастроентерологът

Хората ежегодно правят преглед на автомобилите си, а на преглед при лекар не ходят с години. Колоноскопията е златен стандарт за установяване на измененията в дебелото черво, вкл. на рака. Изследването трае само 20 минути, а може да спаси човешки живот, казва гастроентерологът д-р Александър Босилков от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ по повод Световния ден на борбата с рака – 4-ти февруари.

Колоректалният карцином е една от водещите причини за смъртност в световен мащаб. Второто най-често онкологично заболяване след рака на белия дроб при мъжете и след рака на гърдата при жените. Броят на диагностицираните пациенти с колоректален рак у нас е съпоставим с този в останалите европейски държави, но в България той води до много по-голяма смъртност, защото в повечето случаи се диагностицира в напреднал стадий. Напоследък се наблюдава подмладяване на този вид карцином.

Според д-р Босилков тъжната статистика се дължи на факта, че малко българи преминават скрининг за рак на дебелото черво и при около 40% от новодиагностицираните случаи заболяването се открива в последните 3-ти или 4-ти стадий. „Затова днес, на Световния ден за борба с рака, бих искал хората да знаят, че в повечето случаи ракът на дебелото черво възниква на базата на полип и има достатъчно дълго време той да бъде премахнат, преди да се е превърнал в рак.“ – казва той.

За да не се стига до тежките последствия и летален край, съветът на специалиста е всички хора, които са навършили 50-годишна възраст, да преминат през колоноскопия, най-точното изследване за установяване на изменения в дебелото черво. А след това през 5 до 10 години до навършване на 75 години. След тази възраст решението за това профилактично ендоскопско изследване трябва да се основава на резултата от предишни колоноскопии, предпочитанията на пациента и общото му здравословно състояние.

При фамилна обремененост първата колоноскопия трябва да се извърши 10 години преди възрастта, при която е диагностициран ракът на роднината по права линия или на 40-годишна възраст.

Коварното в предраковото състояние е, че пациентите нямат симптоми или имат минимални

оплаквания, които отдават на банални причини. Затова от УМБАЛ „Медика Русе“ препоръчват и при най-малките оплаквания хората да посещават гастроентеролог, който ще ги насочи към профилактични изследвания. Ако се установят полипи по време на колоноскопия, те веднага се отстраняват и се елиминира шанса превръщането им в рак.

Ракът на дебелото черво няма характерни ранни симптоми, но тези, които се срещат най-често са анемия, запек, разстройство, редуване на запек с разстройство, промяна в консистенцията и формата на изпражненията, желязодефицитна анемия, кръв в изпражненията, отслабване на тегло без видима причина, чувство за недоизхождане. „Съветвам всички хора, които имат кървене през ануса, да не се самоуспокоят, че най-вероятно имат хемороиди, а да потърсят лекарска помощ, защото това самозалъгване може да им струва живота.“- казва специалистът. Всяко едно заболяване, диагностицирано навреме, се лекува по-бързо, по-успешно и по-евтино.

Начинът на хранене е един от най-важните и предотвратими рискови фактори. Животинските мазнини и червените меса са доказани канцерогени. Освен това е важен и начинът им на приготвяне: пърженото и пушено месо повишава риска от развитие на заболяването. От друга страна приемът на плодове и зеленчуци намалява времето на престой на чревното съдържание в колона, което води до по-кратък контакт на неговите клетки с токсините. Затова д-р Босилков препоръчва балансирано хранене, с повече свежи плодове, зеленчуци и бобови растения.

Заседналият начин на живот, тютюнопушенето, затлъстяването, алкохолната консумация повишават риска за това заболяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    8
    До 4, Krasimira Ivanova
    Точно за такива наивни овце като теб потриват крадливи ръчички в циганотурската кланица!
  • -1
    7
    Теодор
    Супер ❤️
  • 7
    6
    Неинвазивен скрининг
    M2-PK /пируват киназа/ тест е скринингов метод със специфичност 91% за поставяне на ранна диагноза на безсимптомни хора с рак на дебелото черво или доброкачествени полипи чрез доказване на ензима M2-PK във фекалиите. Тестът не измерва кръвта в изпражненията, а разпознава ензимът M2-PK (M2-пируват киназа), който се проявява при ракови заболявания. Повишените му нива във фецес може да се използват като туморен маркер за колоректален карцином – рак на дебелото черво, като допълнително негово предимство е и факта, че е лесно изпълним и неинвазивен тест за начален скрининг. Повишените стойности на М2-РК не могат самостоятелно да поставят диагноза, за да се постави такава трябва да се използват и други диагностични методи за изследване.
  • 3
    5
    Ох, не бива
    20 минути за несвикнал с подобни интервенции май ще се усеща към 20 години. Нищо против нямам срещу педалите, но за мен си ми трябва дълбока и трайна упойка. Нещо към кома. И абсолютно никаква епикриза с описания. Бил съм умрял временно и точка. Не се брои!
  • 4
    4
    Krasimira Ivanova
    Доктор Ал. Босилков е прекрасен специалист и човек. Лекар-мечта! Щом така съветва, значи така трябва. МИслете за себе си, а не за "Медика".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари