Чудотворна икона в катедралния храм в Русе лекува рак

4
Иконата на Пресвета Богородица Млекопитателница събира миряни от цял свят, които измолват избавяне от тежки заболявания
Иконата на Пресвета Богородица Млекопитателница събира миряни от цял свят, които измолват избавяне от тежки заболявания Видео: БНТ

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Млекопитателница, на която Божията майка кърми младенеца Исус, беше реставрирана и върната в Русе. Смята се, че иконата убива раковите клетки и лекува сърцето.

Иконата Пресвета Богородица Млекопипателница е прочута като една от най-силните чудотворни изображения. В миналото тази икона рядко е била показвана, защото на нея гръдта на Света Богородица е била разголена и църковните служители тогава са смятали, че това ще съблазнява миряните. След като чудотворната икона беше реставрирана във Варна, тя бе върната в катедралния храм в Русе, където хиляди вярващи се тълпят всеки ден, за да се докоснат до светинята, пише ПИК.

Служителят в местната митрополия Милен Бакалов споделя, че стотици болни идват, за да се преклонят пред иконата и да се помолят за здраве от Светата майка. Милен Бакалов казва, че болните бързо оздравявали и дори носели документи от доктори, с които да покажат, че са напълно излекувани. Сред случаите на изцерени има и такива, които са били болни от рак и на хора с проблеми със сърцето, които са получили облекчение.

Заради чудотворната икона в крайдунавския град пристигат и много румънци, за да потърсят лек от Божията майка. Иконата ще бъде достъпна за всички миряни до края на годината и ще се пази в църковен музей до Катедралния храм в Русе. Пресвета Богородица Млекопипателница е копие на едноименната чудотворна икона която се съхранява в представителството на Хилендарския манастир в столицата на Атон – Карея.

Тя е една от най-почитаните икони на Балканския полуостров и в Русия. Засега в България са известни само четири такива икони, една от които е иконата от село Пепелина. Тя е зографисвана от известния тревненски зограф Цаню Захариев, който е работил към края на ХІХ век в Североизточна България. Една легенда разказва, че майсторът, който изработил сребърния обков на иконата, порязал сериозно двете си ръце, но когато се помолил на Света Богородица, ръцете му оздравели и той довършил обкова. 

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари