Чудесни новини за малкия Байрям

1

Малкият Байрям вече е на крака след трансплантацията, извършена в края на юни в клиника в германския град Тюбинген, когато баба му Селима му дари бъбрек.

bTV следи пътя на детето и семейството му от началото на сагата с неговото лечение.

Историята на 9-годишния Байрям предизвика скандал в началото на годината. Той трябваше да замине за Германия още през февруари с осигурени средства за трансплантацията от Фонда за лечение на деца.

В последния момент обаче от Министерството на здравеопазването не разписаха необходимия формуляр за пътуването с мотива, че детето може да бъде оперирано у нас – в болница „Лозенец“ в София. След обществен натиск Байрям все пак беше одобрен за лечение в чужбина и замина на 27 март за Германия с баба си, която бешее донор на бъбрек, и дядо си, който е придружител.

Детето беше внимателно подготвено за трансплантацията и тя беше направена в края на юни. Лекарите успаха да спасят пикочния му мехур. Селима също се възстановява бързо след операцията.

Малкият Байрям е вече на крака, храни се нормално и може да пие вода, колкото иска, което беше и негова мечта. В очите на детето и близките ме днес може да се види много радост и благодарност.

Байрям е по-щастлив от всякога. След месеците прекарани в германската болница момчето има нова мечта и тя е един ден да стане доктор, за да помага на хората.

Лекарите смятат, че детето се възстановява изключително бързо.

Бях много сигурна, че всичко ще бъде успешно и искам да кажа на всички хора нека да имат вяра и надеждата…, когато имаш вяра всичко минава успешно”, казва Селима Али, баба на Байрям.

В болницата в Тюбинген вече почти всички познават малкия Байрям. Лекарите споделят, че макар да имат дългогодишен опит в работата с деца, рядко са срещали борец като него.

На Байрям му предстоят редица контролни прегледи, като лекарите планират да направят през следващите два месеца, а след това момчето може да се прибере у дома.

Източник: btv.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари