Малкият Байрям пътува спешно за Германия

0
Момченцето ще се подложи на трансплантация на бъбрек, баба му става донор
Момченцето ще се подложи на трансплантация на бъбрек, баба му става донор

В неделя 9-годишният Байрям Али, който страда от остра бъбречна недостатъчност, ще отпътува за трансплантация в Германия с реаномобил на Центъра за спешна и неотложна помощ – Стара Загора, пише Монитор.

В края на февруари момчето най-накрая получи зелена светлина за операцията в чужбина, след като първоначално здравното министерство отказа да го пусне въпреки одобрението на Фонда за лечение на деца, тъй като трансплантацията можела да се извърши и у нас.

Заедно с Байрям за Германия ще пътуват баба му Селима, която ще бъде донор, дядо му Байрям и лекар. Специализираният автомобил ще тръгне от село Тъжа, община Павел баня към болницата в Тюбинген, където в понеделник вечерта трябва да се извърши хирургичната интервенция.

Днес до обяд момчето ще премине през станалия вече традиционен курс на хемодиализа, за да бъде стабилизирано поне донякъде кръвното му налягане. Вчера следобед по думите на бабата кръвното на Байрям било 160/130 и се оплаквал от болки в гърдите.

В семейството се притесняват, че малкият за първи път ще пътува толкова дълго.

До последно е продължила подготовката на документацията, включително легализирани преводи на английски, уточни мисис България – Европа 2016 Ива Гургуриева, която от година води кампанията за лечението на детето.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Как кръстихте децата? - Едното на дядо му Деню - Денис, а другото на дядо му Пеню...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари