Какво се случва с Байрям, след като замина за Германия

0
Детето чака у нас много време да отиде на трансплантация в чужбина, вече е там, но операция още няма
Детето чака у нас много време да отиде на трансплантация в чужбина, вече е там, но операция още няма Снимка: btv.bg

Деветгодишният Байрям Али, който след редица административни неуредици у нас замина за трансплантация в Германия, все още не е трансплантиран.

Изследване в клиниката  в Тюбинген показало, че 9-годишното дете е без ваксини срещу морбили и варицела. Това съобщи проф. Йорданка Стоилова – национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести и преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

"Трансплантацията му е отложена за края на месец април. Германските лекари са направили пропуснатите имунизации на детето, но се чака то да изгради първо имунитет срещу морбили и варицела и едва тогава да пристъпят към операцията". Това обяснява за „Монитор” Пенка Георгиева – член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца и председател на пациентската организация „Заедно с теб” .

Операцията по възстановяване на пикочните пътища и пикочния мехур и присаждането на бъбрека от бабата на детето, по решение на германските лекари, ще бъде извършена едновременно, независимо от сложността на интервенцията, допълни Георгиева.

Първоначалната идея била те да се осъществят в две отделни операции, но консилиум от германски лекари е решил, че за да пощади оранизма на детето от две силни анестезии, е по-добре да се извърши в една.

В България бяха направени изследвания за съвместнимост между бабата и внучено, но въпреки всичко в немската клиника пожелаха да ги направят отново. Съвместимостта се потвърди, което там е отчетено като добре извършена работа в България.

В момента 9-годишният Байрям е поддържан на хемодиализа, която му се прави през ден.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари