Човешки останки са намерени в разрушения "Титан"

0
Предстои медици да анализират находката в опит да се идентифицират загиналите на борда
Предстои медици да анализират находката в опит да се идентифицират загиналите на борда Снимка: Туитър / скрийншот

Предстои медици да анализират находката в опит да се идентифицират загиналите на борда

Човешки останки са намерени в разрушилия се батискаф "Титан", след като няколко големи парчета от него бяха извадени на сушата в Нюфаундленд, Канада. Предстои медици да анализират находката в опит да се идентифицират загиналите на борда на подводния апарат, който имплодира на път за "Титаник". "Веществените доказателства ще са важна част от разследването, в което участват власти от няколко държави. Предстои ни огромна работа, за да установим кои са причините за тази катастрофа и да не допускаме подобна трагедия в бъдеще", коментира кап. Джейсън Нюбауър, който ръководи разследването от американска страна, предава СЕГА.

Вчера кадри показаха няколко големи парчета от корпуса на апарата и вътрешността му, включително запазена част от апаратурата и кабелите. Противно на завъртелите се слухове в социалните мрежи обаче, прословутият джойстик от видеоигра не е сред откритите останки - постовете разпространяват стар кадър на Би Би Си от Тихия океан.

Изваждането на останките е от ключово значение за разследването, коментират експертите. Надеждите са наред с потенциални следи какво се е случило да са оцелели и електронни данни. Преди дни започнаха и интервюта с екипажа на кораба-майка "Полар Принс", откъдето е спуснат батискафът. На борда на кораба, който плава под канадски флаг, са били и близки на петимата загинали.

Отломките бяха извадени от същия безпилотен дълбоководен апарат (ROV), който ги откри - той е на американската фирма "Пеладжик Рисърч" и бе пренесен до мястото на изчезването на борда на канадския кораб "Хърайзън Арктик". С това "Пеладжик" обявиха, че работата им в района е приключила, но не и мисията, поради което нямат право да разпространяват сведения за находките.

"Титан" бе открит миналия четвъртък, след като няколко дни светът следеше издирването му със затаен дъх. На борда му имаше трима туристи - британският милиардер Хамиш Хардинг и баща и син от едно от най-богатите семейства на Пакистан - Шахзада и Сулеман Дауд. С тях към "Титаник" са били и собственикът на компанията "ОушънГейт", която организа пътуванията - Стоктън Ръш, както и французинът Пол-Анри Наржоле, който е бил капитан.

Смята се, че батискафът е имплодирал още час и 45 минути след спускането му, когато се губи комуникацията с кораба-майка. Останките му бяха открити на 3810 м дълбочина и на 488 м от "Титаник". Към момента най-логичната версия се очертава около проблемите със здравината на корпуса - той е бил от необичайна за такива апарати комбинация от карбонови влакна и титан, която корозира с времето. Дори най-миниатюрен пробив в корпуса би имал фатални последици на дълбочината, на която се е намирал батискафът.

Разследване започнаха и канадските власти, и бреговата охрана на САЩ. Междувременно сайтът на фирмата "ОушънГейт" изглежда блокирал от деня, в който бяха открити останките на батискафа. Вторият ѝ сайт обаче - за екскурзиите до "Титаник" продължава да показва две планирани екскурзии за следващата година - 12-20 юни и 21-29 юни. Смята се, че скоро гмурканията с хора до останките на легендарния потънал кораб няма да се подновят. На този фон обаче интересът към екстремните пътешествия не само не е спаднал, а напротив - увеличава се, твърди "Инсайдър". Една от цитираните в статията агенции твърди, че в момента организира офроуд пътуване с мотори в северна Сирия за група от 12 американски инвестиционни банкери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари