Читалища: Не изхвърляйте стари носии и костюми – дарете ги

0
Бродираните ризи, кенарените кърпи, ръчно тъканите поли, престилки, кърпите за глава - това е нещо свято, каза Екатерина Куздова
Бродираните ризи, кенарените кърпи, ръчно тъканите поли, престилки, кърпите за глава - това е нещо свято, каза Екатерина Куздова Снимка: Facebook

Бродираните ризи, кенарените кърпи, ръчно тъканите поли, престилки, кърпите за глава - това е нещо свято, каза Екатерина Куздова

Дарете стари носии и сценични костюми - за това призова от ефира на БНР Екатерина Куздова - библиотекар в село Замфирово, Борковишко, и ръководител на детска фолклорна група. Тя разказа за инициативата, в която всеки може да дари такива вещи на читалищата в Северозападна България, а и не само там:

"Призоваваме хората, които притежават в бабините ракли или в старите къщи на село, да не изхвърлят стари носии, фоклорни костюми. Дори да са малко повредени, те подлежат на реновиране. Можем да ги пооправим. Нашите автентични носии са много важни при участия, тъй като носят голям брой точки на участниците при класирането. Престъпление е да се изхвърли нещо такова в контейнера. Моля, ако някой намери в старите гардероби, в раклите такива неща, като бродирана риза, кенарени кърпи, ръчно тъкани поли, престилки, кърпи за глави - всичко това ще бъде добре дошло за всяко едно читалище. Това е нещо свято!".

За театралните ни групи събираме сценични костюми и предмети от бита на старите българи, добави още тя в интервю за предаването "Преди всички".

Куздова отбеляза, че това е апел към всички в цяла България.

Кампанията е до края на ноември, но ние ще приемаме такива неща винаги, подчерта още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари