Откриха мъртви делфини в контейнер за смет в Бургас

0
Констатирано е, че и двата мъртви екземпляра са от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena) - защитен вид по Закона за биологичното разнообразие
Констатирано е, че и двата мъртви екземпляра са от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena) - защитен вид по Закона за биологичното разнообразие Видео: NOVA

На „Зеления телефон“ на РИОСВ Бургас снощи в три часа е постъпил сигнал за намерени мъртви делфини в контейнер в близост до ОУ „П. Яворов“

Извършена е проверка съвместно със служители на Пето РУ - гр. Бургас, и представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). 

Констатира се, че и двата мъртви екземпляра са от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena) - защитен вид по Закона за биологичното разнообразие.

Констатира се, че и двата трупа са свежи, нямат никакви предсмъртни повреди. Имат голям разрез в гръбната страна с извадени рибици. Единият екземпляр е мъжки, другият е женски. Разрезите по гърба са от порядъка на 62, 63 см. Двата вида са от вида моткур, той заедно с обикновения делфин и афалата са трите защитени вида в Черно море , където е забранено тяхното преследване, убиване, тъй като са защитени и са включени в книгата на Биологичното разнообразие. Разрезите са от човешка намеса. По гръбните перки на мъжкия екземпляр са установени и следи от мрежа, рибарска. Уловени и изхвърлени в контейнера", заяви за БГНЕС Милена Ярмова- гл. експерт „Биоразнообразие” към РИОСВ Бургас.

Уведомена е Окръжна прокуратура – Бургас, за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари