Чист ли е въздухът, който дишаме

0
29 града в България имат сериозен проблем с чистотата на атмосферния въздух
29 града в България имат сериозен проблем с чистотата на атмосферния въздух Видео: БНТ

През изминалото денонощие в пет български града - Плевен, Видин, Несебър, Пловдив и Бургас е имало наднормено замърсяване на въздуха заради отопление с твърдо гориво.

Това стана ясно по време на дискусия “Колко е мръсен въздухът, който дишаме” под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване и с участието на депутати, експерти и неправителствени организации, предаде БНТ.

29 града в България имат сериозен проблем с чистотата на атмосферния въздух. Всяка година у нас умират 18 хиляди души от болести, причинени от замърсен въздух. Стряскащите данни изнесе председателят на Българското дружество по белодробни болести Диана Петкова. Тя представи проучване, извършено преди пет години в Стара Загора, Казанлък и Чирпан, според което най-високо ниво на замърсяване на въздуха с фини прахови частици има в Стара Загора през лятото. През есента замърсеността на въздуха достига най-високи нива в Казанлък и Чирпан.

Според екоминистъра Ивелина Василева отоплението с мокри дърва замърсява с 40 на сто повече въздуха в сравнение с отопление със сухи. Отоплителните инсталации, изгарянето на въглища и брикети, са също сериозен замърсител. Заради това Столична община разработва нова програма за качеството на атмосферния въздух, която включва филтри за инсталациите.

За да се ограничи замърсяването на въздуха в София, Столична община подготвя процедура за въвеждането на градски електромобили, по подобие на Париж и Виена.

Друг начин да се запази чист въздухът в двумилионнна София, според кмета Фандъкова, е да бъдат стимулирани гражданите да използват алтернативен транспорт като велосипеди, както и обособяването на градски колелета, които столичани скоро ще могат да наемат срещу символична сума.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари