Честити празници, господин кмете и господа общинари!

2
Щастливи сме, че точно вие се грижите за нас
Щастливи сме, че точно вие се грижите за нас

Е, уважаеми съграждани, всички се радваме на щедрите и безценни коледни подаръци, които общинарите во главе с кмета Стоилов с усмивки и потриване на ръце ни поднесоха, нали?

Че колко са 67% увеличение на местните данъци и драстично вдигане на таксите за детските градини!

Причините за последните са сърцераздирателни:

- ако детето не посещава редовно детска градина и отсъства по неуважителни причини за повече от половин месец, задължителната месечна такса се вдига от 10 лв. на 20 лв.;

- цената и на един храноден скача с 30 ст., за да се покрият стандартите за храненето на децата;

- децата, които ще са  в първи клас, може да останат в детската градина от 1 юни до 14 септември срещу месечна такса от 100 лв.

Според вносителите на промяната, мярката се налага заради нарасналите разходи за отопление и издръжка на детските градини в Русе, а основната цел е да се стимулира посещението на детските заведения на територията на Община Русе чрез подход, при който по-честата посещаемост ще води до плащане на по–ниски такси.

Каква потресаваща загриженост за добруването на малките русенчета в детските заведения! Защо обаче тези грижи не са обвързани с повишаване на раждаемостта в града? Или тя е толкова висока и децата са толкова много, че родителите трябва да бъдат глобявани с високи такси и привидна загриженост за децата им, за да спрат да раждат второ и/или трето дете? Който какъвто отговор да има, Наредба 16 вече е публикувана на страницата на местната администрация.  

А новия данък "Сгради" от 2 промила за община Русе Общински съвет – Русе, гласува с 30 гласа "За", 16 "Против" и 1 "Въздържал се".  И това станало след час и половина дебати. Значи толкова дълго продължава загрижеността на местните управници за нас, местните данъкоплатци. Жалко, не заслужаваме да си пропиляват деня заради нас – убедителният резултат е можело да стане факт за броени минути. Всъщност така е било, защото е имало проблеми с гласуването.

Не искам да съм черногледа, затова предлагам да се порадваме и на благата вест: русенският кмет Пламен Стоилов подписа в Министерството на регионалното развитие и благоустройството договор за безвъзмездно финансиране на проект „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“ на стойност 16 860 657, 16 лв… Реализацията му ще доведе до рехабилитация на пешеходните зони по четири улици, които ще свързват централната градска част с Кея - "Райко Даскалов", "Баба Тонка", "Църковна независимост" и "Славянска". Те ще имат същата визия като главната улица "Александровска"… ще бъде изградена зона за обществен отдих в района на жп прелеза на Речна гара до ул. „Мостова“… ремонт на част от Парка на младежта, заедно с пространството покрай реката и любимия на русенци и гостите на града Розариум. „Нямаме никакви притеснения по отношение на инвестиционната програма на Община Русе, по която Русе има гарантирани 56 млн. лева“, заяви кметът Пламен Стоилов.

Но ако само тези райони на града се благоустроят, жалко! Предлагам кметът пеш да върви по тротоарите на бул. „Цар Освободител“ от халите до гарата и обратно, да преброи колко пъти ще се спъне и да си представи, че е възрастен или с патерици, че бута детска или инвалидна количка, както и да се поинтересува колко още улици са с такива непроходими тротоари. За малките улички изобщо не повдигам въпрос.

Но ако пешеходната зона, която ще се благоустроява, ще заприлича на ул. „Александровска“, пада голям смях! Защото само няколко години след като я ремонтираха, вече е с изкъртени павета, пропаднали места и разбити пейки. Но това са излишни подробности.

Честити празници, господин кмете и госпожи и господа общинари! Щастливи сме, че точно вие се грижите за добруването ни!

Ц. Стайкова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари