Честит 75-ти рожден ден на неповторимата Лайза Минели

0
Актрисата e родена на 12 март 1946 г. в Лос Анджелис
Актрисата e родена на 12 март 1946 г. в Лос Анджелис Снимка: Getty/Gulliver

Тя е сред малкото артисти печелили всичките четири най-престижни награди „Оскар“ (за кино), „Еми“ (за телевизия), „Грами“ (за музика) и „Тони“ (за театър)

Лайза Минели e родена на 12 март 1946 г. в Лос Анджелис, Калифорния.

Дъщеря е на световно известната актриса Джуди Гарланд, изиграла Дороти в „Магьосникът от Оз“ през 1939 г., и режисьора Винсънт Минели, припомня Edna.bg

Основно е била отгледана в студията на MGM, докато родителите ѝ прекарват почти цялото си време там, и прави дебюта си на тригодишна възраст, във филма „In the Good Old Summertime“. 

Родителите ѝ се развеждат през 1951-ва, а през 1952-ра, майка ѝ се омъжва за Сидни Луфт.

На шестнадесетгодишна възраст, Лайза заживява сама в Ню Йорк, в борбата си за своя собствена кариера в шоубизнеса. Първото ѝ признание, идва за ролята ѝ в театралната продукция „Best Foot Forward“ през 1963-та. Година по-късно, Джуди Гарланд, кани Лайза да участва заедно с нея в представление на „London Paladium“.

Шоуто жъне успех мигновено, и на второто представление, Лайза бива включена за постоянно. Представянето на Лайза в Лондон се превръща в повратна точка в кариерите, и в отношенията на майка и дъщеря. Публиката всеотдайно се влюбва в Лайза и Джуди Гарланд, съзнавайки, че Лайза е вече възрастна, със своя собствена кариера. По време на това шоу, Лайза се запознава с първият си съпруг, Питър Алън, приятел на Джуди.

Лайза печели наградата Тони, на 19-годишна възраст, и бива номинирана за наградата Оскар, на 23-годишна възраст, за ролята си на Пуки Адамс, във филма „The Sterile Cuckoo“.

Тя печели „Оскар“, за ролята си на Сали Боус, във филма „Кабаре“. Седемдесетте години са много ангажиращи за Лайза. Постоянно се снима във филми, участва в представления и музикални изяви. Тя и нейният добър приятел на име Халстън, са редовни посетители на „Studio 54“ – най-известният диско-клуб в света. 

Била е омъжена 4 пъти: за Питър Алън (1967–1974), Джак Хейли (1974–1979), Марк Джиро (1979–1992), Дайвид Джест (2002–2003).

През 1978 г. Анди Уорхол, който е близък приятел на Лайза пише в дневника си:

„Животът на Лайза е много сложен в момента. Като например – тя се разхожда по улицата с мъжа си Джак Хейли Младши (вторият й съпруг, кинопродуцент и режисьор) и двамата срещат Мартин Скорсезе, който й е любовник, Марти я напада, че му изневерява с Баришников (Михаил), и това се случва пред мъжа й!“

В този момент Лайза има интимни отношения и с Робърт де Ниро. Двамата с него се снимат в „Ню Йорк, Ню Йорк“, а Скорсезе ги режисира.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари