Червените чушки, които купуваме са пълни с вода

0
Бъркайте лютеницата след 15 септември, препоръчват производители
Бъркайте лютеницата след 15 септември, препоръчват производители

Червените чушки за лютеница са пълни с вода. Като се срежат чушките, от тях тече вода като от кран. Затова препоръчваме хората да изчакат малко да се засуши времето, а за зимнина да пазаруват след 15 септември, каза Георги Василев, секретар на асоциация „Български пипер”. Купувачите са изплашени, че няма да имат продукти за лютеница, и купуват трескаво, но това само е довело до вдигане на цените, уточни експертът. В момента червената капия за прясна консумация първо качество достига до 1,10 лева за кило на полето, нормалната цена обаче е 70 ст., което е с почти 60% по-малко. В същото време всички полета на пиперопроизводители са окупирани от преработватели, които на места стигат и до бой.

Търсенето е огромно, а предлагането никакво

Декарите, засадени с пипер, са с 30% повече от миналата година, очаква се да има и с 30 - 50% повече пипер от миналата година, ако не падне рано слана. Зеленчукопроизводителите очакват ситуацията да се подобри, защото има много цвят и много зелени пипери. В момента обаче производството е в доста неблагоприятна ситуация, защото 70 на сто от пипера е болен, нападнат от вредители и не е годен за прясна консумация.

През тази година изобщо няма чорбаджийски чушки и феновете на туршия с дългите и засукани пипери трябва да пишат годината нулева за този тип деликатеси. Предишните две години не е имало изкупуване, а производителите са изхвърляли продукцията си, затова тази пролет сортът не е заложен по полето, а търсене има. В същото време няма страна в региона край нас, която да произвежда чорбаджийски чушки, така че и внос не може да се направи. Лют пипер обаче има достатъчно, цената е около 1 - 1,20 лева за кило.

Специалният сорт за мелене „Гороглед” също е дефицитен

В момента има търсене на чушките за млян червен пипер, но предлагането е доста ниско. Цената тази есен е достигнала 60 - 70 ст. на полето. По принцип пиперът „Гороглед” е по-евтин, защото се отглежда много лесно.

80 на сто от сортовете, които се отглеждат у нас, сега са вносни. „Нашите са с ниска производителност, а се търсят пипери, които дават високи добиви, но има програма с Института за зеленчукови култури „Марица” за завръщане към българските сортове”, каза още Василев. Според него през следващата година на пазара ще се завърнат позабравени български сортове – „Куртовска капия”, камба тип „Ратун”, пипер „Сиврия” и други. „В момента над 70 на сто от пиперите у нас не отговарят на вкуса на българите. Всъщност ние търгуваме с нещо, което не кореспондира с търсенето”, твърдят от асоциацията на производителите.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари