"Черен петък" ... по български

0
Популярната в Америка офанзива тук е побългарена
Популярната в Америка офанзива тук е побългарена

Черен петък (на английски: Black Friday) в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар.

Известният ден води началото си от Филаделфия, като тогава се предлага драстично намаление на цените на стоките. Чувствителните към изгодата американци започват лудо пазаруване.

Много работодатели отчитат интереса на своите подчинени и дават свободен ден на служителите във фирмата.

В Черния петък магазините отварят много рано – около 5 часа сутринта, а някои от най-големите търговски вериги – даже в полунощ.

През последните няколко години тази тенденция беше въведена и в България. За съжаление обаче - по български...

У нас няма точно определена дата за т.нар. „Черен петък“. За отделните търговски обекти датите са различни.

Популярната в Америка офанзива тук е побългарена. Част от магазините изтеглят "Черния петък" да не е четвъртият и последен за ноември, а третият.

Някои пускат промоции за целия уикенд, което не е по традициите на големите вериги в Западна Европа и САЩ. Нарича  се "Black Friday Wikend" и продължава три-четири дни.

Друга съществена разлика е удовлетвореността на клиентите. В САЩ успелите да си напазаруват по време на "Черния петък" са наистина късметлии. Те са получили стоки на цена в пъти по-ниска от реалната им стойност.

Докато в България....се оказва, че не е точно така. Всъщност намалението "до 70%" е доста условно, важи само за някои продукти и е по-скоро търговска уловка. Оказа се, че действителните намаления не надхвърлят 30% при повечето търговци.

Освен това артикулите, включени в промоциите, са в повечето случаи морално остарели, залежали, които и без това са с паднала цена.

Нова, модерна стока с намалена цена преди Коледа в България - абсолютен мит.

Потребители се оплакват, че ако това се случи - то цените на тези стоки преди акцията са били вдигнати изкуствено. За да може в деня на "Черния петък" търговците "благородно" да ги смъкнат...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари