Износът на български стоки към САЩ расте с много бързи темпове

0
Общата стойност на целия износ на България за американския пазар е около 900 млн. долара
Общата стойност на целия износ на България за американския пазар е около 900 млн. долара

"Износът на български стоки към САЩ расте с много бързи темпове през последните години." Това коментира Десислава Николова, икономист от Института за пазарна икономика.

По думите й, анализ на потенциалните икономически ефекти от Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции показва, че американският пазар става все по-важен за българските стоки.

„През 2013-2014 година той достига около 600 млн. лева, по отношение износа на стоки, а други около 300 млн. долара са износ на услуги, т.е. това са още около 450 млн. лева износ на услуги. В последните години България се включва все по-активно в т.нар. вериги на предлагането. Български фирми стават доставчици и поддоставчици на големи европейски производители, като изнасяме за Европа различни суровини и компоненти, а те се включват в крайни продукти, които се продават включително и на американския пазар, обясни икономистът.

Десислава Николова допълни, че общата стойност на целия износ на България за американския пазар е около 900 млн. долара, което говори за бързо растящ и динамичен пазар за българския износ. Според нея с премахването на митата между САЩ и ЕС ще се облекчат българските износители.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари