Чехия замрази за 5 години повишаването на заплатите на висшите държавници

0
Инициативата е на чешкото правителство
Инициативата е на чешкото правителство Снимка: iStock / Getty Images

Камарата на депутатите (долната камара) на чешкия парламент днес гласува замразяване на заплатите през следващите пет години на лицата, заемащи висши държавни длъжности, включително на министри и депутати, предаде ТАСС, като се позова на чешката телевизия.

Инициативата е на чешкото правителство. Критиците я наричат популистка проява и я характеризират като стремеж на управляващите партии да укрепят позициите си сред избирателите преди насрочените на 8 и 9 октомври избори в страната за долна камара на парламента. Предстои мярката да бъде одобрена и от Сената (горната камара на парламента), но е възможно там да се оформи друга позиция по въпроса.

По оценка на местни издания минималният доход на държавен служител от ръководството на страната, който не е член на комитети и комисии в парламента, възлиза на около 150 000 крони на месец или около 6 хиляди евро. При допълнителна натовареност, свързана с изпълнение на парламентарната работа, тази сума нараства значително, информира БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук