Частни охранители вече ще пазят цели населени места

0
Кметовете ще сключват договори с фирми за охрана
Кметовете ще сключват договори с фирми за охрана

Кметовете ще могат да сключват договори с частни фирми за охрана на цели населени места.

Това прие окончателно парламентът при второто четене на промените в Закона за частната охранителна дейност, информира dariknews.bg.

Това стана възможно, след като депутатите разрешиха частната охранителна дейност за урбанизирани територии. Изисква се лиценз, който може да се издава за територията на цялата страна или на територията на отделна област, който ще дава право на "наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули".

Текстът бе критикуван от БСП, които поискаха да отпадне. "Давате възможност на местната власт да изпълнява задачи на МВР, като натоварвате общините и финансово, докъде сте готови да стигнете", коментира Красимир Янков.

Отговори му Маноил Манев от ГЕРБ - даваме възможност всеки кмет, ако прецени, че има нужда, да има законно основание да сключи договор за частна охранителна дейност. Време е да се обединим около този закон, за да покажем грижа и за сигурността, и за бизнеса, призова той.

Частна охранителна дейност по отношение на имущество - собствено или ползвано на законно основание, може да се извършва и от търговци, които притежават лиценз или удостоверение за извършване на частна охранителна дейност. Министърът на вътрешните работи ще издава наредба за реда, по който лицата ще удостоверяват, че отговарят на изискванията на този закон.

Според Красимир Янков целта на управляващите е да бъде премахната конкуренцията в частната охранителна дейност в полза на фирмите, близки до ГЕРБ.

С други разпоредби се даде възможност на частните охранители да са въоръжени или невъоръжени, като въоръжената охрана ще трябва да спазва изискванията на Закона за оръжията и боеприпасите. При осъществяване на дейностите могат да бъдат използвани също физическа сила, помощни и технически средства в случаите и при условията, посочени в този закон.

От левицата отправиха обвинения и за това, че законът увеличава административната тежест върху охранителния бизнес. Депутатите спориха и за отпадането на звената за самоохрана в частния сектор, като се запазва възможността такива звена да има в бюджетните организации, включително училищата и болниците.

Маноил Манев аргументира отпадането на тези звена със случаи като нападението на Околовръстния път в София. По думите му сега няма регулация на тези звена. "Точно сега е моментът да се разберете в БСП какво желаете – дали да оставим на уведомителен режим без възможност никой да ги контролира, или да гарантираме сигурността на гражданите, като махнем тези звена за самоохрана, като ги оставим само на бюджетните структури, които да нямат финансова тежест при сключване на договори", каза той.

Утре парламентът продължава да гласуването на второ четене текстовете от законопроекта, внесен от Министерския съвет.

Законопроектът бе подкрепен от кабинета през лятото на миналата година. Тогава той не бе публикуван за обществено обсъждане, а от правителствената пресслужба съобщиха само, че целта му е да създаде равнопоставеност на субектите, извършващи частна охранителна дейност в условията на пазарна икономика.

На проекта реагираха частните охранители. Те се оплакаха, че със законопроектите за частната охрана и Закона за МВР се показва как вътрешното министерство се връща към практиката да развива търговска дейност, като по този начин става конкуренция на бизнеса им.

Още през 2016 г. МВР предложи Закон за частната охранителна дейност, който обаче не стигна до гласуване поради оставката на правителството. От изказвания досега на председателя на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов се разбира, че с новия закон се цели мобилизиране на ресурса на частните охранители в борбата с битовата престъпност. Друга спомената от Цветанов идея, която вероятно е заложена в закона, е използването на записи от охранителните камери на частните фирми за разследване на престъпления.

Именно във втория кабинет на Бойко Борисов се появи идеята за полицай във всяко село заради слабия успех в борбата с битова престъпност. Тогава в бяха отпуснати 7 млн. лева за борба с нея. И до днес идеята не е реализирана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари